Typické chyby, kvůli kterým těsto ne a ne kynout. Zkušená pekařka radí, jak udělat nadýchané jako obláček

Pokud se chystáte péct a potřebujete si připravit kynuté těsto, pokuste se vyhnout několika nejčastějším chybám.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Možná jste si mysleli, že pečení není žádná věda, ale v některých případech se může zkazit i kvůli malé chybě, kterou jste udělali. Příkladem může být kynuté těsto, ze kterého se dělá mnoho pokrmů a jeho příprava není nejjednodušší. Když ale budete znát ty nejčastější chyby, můžete mít nakonec dokonalé kynuté těsto, které vám budou všichni závidět.

Dodržujte správný postup při míchání surovin

Jakmile si vezmete misku, ve které budete chtít míchat ingredience, je potřeba vědět, v jakém pořadí suroviny přidávat do mísy. Určitě není vhodné, abyste všechny ingredience dali do misky najednou, a poté jen zpracovali těsto. Jako první dejte do mísy mouku a udělejte v ní rukou prohlubeň. Do této prohlubně poté dávejte postupně tekuté suroviny a neustále těsto zpracovávejte. Díky postupnému přidávání ingrediencí budete mít těsto bez hrudek. Ke hnětení nepoužívejte jakékoliv přístroje.

Dávejte správné množství droždí

Při přípravě kynutého těsta nezapomínejte na to, že droždí opravdu není dobré dávat od oka. Vždy jej musíte zvážit na kuchyňské váze a dát do těsta předepsané množství. Pokud by bylo v těstě méně nebo více droždí, vždy to nakonec poznáte. Na kilogram mouky nikdy nedávejte více než 50 gramů droždí a nikdy nedávejte méně než 20 gramů.

Věnujte pozornost kvalitě potravin

Pro přípravu jakéhokoliv těsta budete potřebovat vždy mouku. Před přípravou kynutého těsta si ale dávejte vždy záležet na tom, abyste si zvolili mouku kvalitní. Nikdy nepoužívejte vlhkou či mokrou, která chutná hořce. Mnoho lidí také zapomíná mouku prosít, díky čemuž z ní odstraní zbytky nečistot. Podobně si dávejte pozor i na droždí, které nesmí být prošlé, a proto vždy před jeho použitím zkontrolujte datum spotřeby.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zkontrolujte teplotu potravin

Pokud chcete, aby vám kynuté těsto pořádně nakynulo, držte se toho, aby byly ingredience teplé. I pro kynutí je potřeba, aby se těsto dalo ke zdroji tepla. Mnoho lidí pro nakynutí používá topení, kdy k němu přesunou mísu s těstem, přikryjí ji čistou kuchyňskou utěrkou a nechají kynout. Při hnětení těsta používejte primárně své ruce, jelikož jsou teplé a potraviny zahřejí.

Nepřidávejte mokré ovoce

Jakmile vám těsto nakyne v teplé místnosti, budete jej muset znovu zpracovat suchýma rukama, dát zpět do mísy a nechat ještě nakynout. Tuto práci by vám mohlo komplikovat mokré ovoce, které do kynutého těsta patří. Pokud byste ovoce rádi do kynutého těsta přidali, musíte jej omýt a poté osušit. Až poté jej můžete do kynutého těsta přidat.

Na co dalšího je třeba dát si pozor při přípravě kynutého těsta?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Klára Kozáková

Jsem nadšená redaktorka, která přináší nekonečné dávky inspirace a vášně do světa architektury a designu. S uměleckým přístupem k psaní a profesionálním okem pro detail dokážu zprostředkovat čtenářům zážitky a emoce, které architektura a design mohou přinést do jejich životů. Jsem kreativní průvodkyní pro každého, kdo hledá inovativní způsoby, jak oživit a zlepšit prostředí, ve kterém žijeme.

Zobrazit další články