Svíčková se dá posunout o úroveň výš. Kouzlo je v důkladné přípravě všech ingrediencí

Věnujte přípravě svíčkové pár minut navíc a zajistěte si obdiv celé rodiny. Trik je v poctivé přípravě výchozích surovin a správném dochucení.

i Zdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Příprava klasické svíčkové na smetaně zabere každému z nás několik hodin. O to více zamrzí, když se výsledný pokrm nepovede. Abyste si zajistili gurmánský zážitek pokaždé, když se ji rozhodnete uvařit, osvojte si několik tipů na její správnou přípravu a dochucení. Ze všeho nejdříve věnujte dostatečnou pozornost volbě výchozích surovin a hovězí maso ideálně prošpikujte špekem, abyste předešli jeho vysušení během dlouhé přípravy.

Pečlivá příprava surovin

Kořenovou zeleninu (mrkev, celer a petržel) si obstarejte pokud možno čerstvou. Ideální situace nastává, jestliže ji sami pěstujete na zahradě. Menší zemědělci, kteří růst zeleniny neurychlují a nedopují ji pesticidy, vám zpravidla dodají chutnější a voňavější produkt, s nímž bude svíčková chutnat mnohem lépe. Pozornost věnujte i poměru zeleniny, který by měl být vyrovnaný.

Nezapomeňte ani na výběr vhodného druhu masa. Nejčastěji se používá hovězí maso, konkrétně hovězí zadní. To prošpikujte špekem a zprudka osmažte, aby se zatáhlo. Zajistíte si tím jeho šťavnatost a křehkost. Máte-li čas, nechte maso odpočinout v lednici spolu s pokrájenou zeleninou a kořením (celý pepř, nové koření a bobkový list) alespoň 24 hodin. Někteří kuchaři, jako dle webu IReceptář například Jan Punčochář z MasterChefa, doporučují nechat směs odležet až 3 dny.

Naučte se svíčkovou vhodně dochucovat

Tradičně se svíčková připravovala dušením v troubě, kde v pekáči přiklopeném alobalem strávila bezmála dvě hodiny. Dnes je možností více. Někdo volí pomalý hrnec a nechá svíčkovou „táhnout“ přes noc, jiný ji připraví vařením v tlakovém hrnci. Volba je na vás. Důležité je pouze to, aby maso i zelenina byly měkké.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Hotovou zeleninu přepasírujte přes jemné síto. Věřte mi, trocha námahy se vám mnohonásobně vrátí. Rozmixovaná zelenina má trochu jinou konzistenci i chuť. Máte-li zeleniny hodně, svíčkovou zbytečně nezahušťujte. Pouze ji zjemněte smetanou na vaření (ještě lahodnější bude, když použijete smetanu na šlehání), popřípadě jí dodejte pikantní podtón trochou bílého vína.

Při servírování nezapomeňte na terč z brusinek a plátek citronu. Dle výše citovaného webu IReceptář je svíčková skvělá i s domácím brusinkovým pyré nebo ostružinovou zavařeninou, kterou doporučuje Přemysl Forejt (porotce z MasterChefa).

Používáte další triky při přípravě svíčkové? Podělte se s námi v komentářích!

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Zobrazit další články