Domek s plochou 25 m² nebyl pro rodinu vůbec přizpůsobený. Před rekonstrukcí se všichni koupali v dětské vaničce

Nebezpečné bydlení v domě bez tekoucí vody, koupelny a s toaletou na dvoře je už minulostí. Dům byl proměněn na krásné a bezpečné místo pro život rodiny.

Domek zvenku před začetím rekonstrukce i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
i Zdroj fotografie: S vědomím POLSAT
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

V malé polské vesnici Kalica se nachází 100letý domeček o rozloze 25 čtverečních metrů, v němž bydlí Sylwia Szymanowska se čtyřmi dětmi. Dům byl ještě donedávna v dezolátním stavu a bydlet v něm bylo extrémně náročné. Chyběla tekoucí voda, koupelna i kanalizace a toaleta byla mimo hlavní budovu. Děti neměly na čem spát a celá rodina se koupala v malé dětské vaničce. Pořad Náš nový domov se však tohoto projektu ujal a během pouhých 5 dní z něj udělal krásné, bezpečné a komfortní místo pro život.

Původně byl dům politovánihodný

Dům tvořila jedna místnost předělená stěnou. Rodina žila v neustálém riziku vzniku požáru, protože elektroinstalace byly zastaralé a nebezpečné. Na střeše domu byl karcinogenní eternit. Ložnice v podkroví vypadla jako z hororu. Budova byla vytápěna starými a chátrajícími kamny. V domě nebyly téměř žádné úložné prostory ani šatní skříň. Ložnice byla prosáklá plísní, na zdech byli oprýskané tapety a všude byla přítomná vlhkost.

Rekonstrukce přinesla velkou změnu

Starý dům se brzy změnil k nepoznání. Do rekonstrukce se zapojili i sousedé. Stavbaři zvětšili obytnou plochu domu, přistavěli půdu a verandu. Nyní má početná rodina ve svém domě i útulnou koupelnu s velkým sprchovým koutem. Život dětí a jejich matky se stal mnohem lepším. V domě má Silvie i místo pro práci, jelikož je kadeřnice a při starostlivosti o čtyři děti neměla možnost se zaměstnat. Teď může pracovat z domova a starat se o děti.

iZdroj fotografie: S vědomím POLSAT

Kuchyňské okno konečně propouští hodně světla. Veškerý nábytek v kuchyni byl vyměněn. Všechna potřebná zařízení i nádobí se teď snadno vejdou do skříněk a zásuvek. Zdi jsou čistě bílé a opticky zvětšují prostor. Sylwia Szymanowska a její děti spolu nikdy nedokázaly sedět u jednoho stolu v kuchyni a povídat si, protože prostor byl stísněný a přeplněný. Po skončení rekonstrukce vznikl obývací pokoj s místem pro stůl, kde může rodina společně jíst. Dům je teď velmi moderní a díky chytrému návrhu řešení interiéru i hodně prostorný.

Podkroví vyhrazeno pro potřeby dětí

Ve druhém patře v podkroví vznikl pokoj pro děti. Mají tam všechno, co potřebují. Teď už může každé z dětí spát ve své posteli, a má tak svůj osobní prostor. Navíc se mohou připravovat do školy u pohodlného psacího stolu. Dům byl zvenčí vymalován, byla mu vyměněna střecha. Rodina se po kompletní proměně bydlení cítí velmi šťastná.

Co se vám nejvíce líbí na této neuvěřitelné proměně?

Zdroj: Zinoti

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Zobrazit další články