Jak se vyznat v číselných kódech na skořápce: Není vejce jako vejce –⁠ vyberte si ta nejlepší

Patříte k těm, kteří upřednostňují lokální produkty? Pak určitě víte, jak poznat česká vejce a jak číst informace na skořápce. Pokud ne, přinášíme krátký přehled.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Vejce jsou v naší kultuře tradičním velikonočním pokrmem a symbolem. Jejich spotřeba je v jarním období nejvyšší. Jakým konzumentem vajíček jste vy? Zajímá vás detailněji, co jíte, nebo si říkáte spíš vejce jako vejce. Jste zvyklí zkontrolovat obal s vajíčky i zevnitř, než ho vložíte do nákupního košíku? Taková kontrola totiž může předem odhalit rozbitý kus, ale rovněž vám může hodně napovědět o tom, co kupujete a co jíte.

Co všechno se dá vyčíst ze skořápky vejce?

Označování vajec je jednotné v celé Evropské unii. Každé vajíčko musí mít razítko s kódem, z něhož zjistíme jeho původ i kvalitu. Důležité je zejména první číslo kódu, které označuje způsob chovu slepic. Vejce s označením 0 mají přívlastek „bio“ a jsou z ekologického přirozeného chovu. Volný chov, při němž je slepicím umožněn i výběh na čerstvém vzduchu, má kód 1. Při podestýlkovém chovu, označeném 2, jsou slepice chovány v halách a nemají přístup k volnému výběhu. Vejce s označením 3 představují klecový chov.

Označená vejce na platě iZdroj fotografie: Depositphotos

Z registračního kódu můžeme dále zjistit zemi původu. CZ znamená původ z České republiky, PL z Polska, DE vejce z Německa, SK vajíčka ze Slovenska. Posledním údajem je registrační číslo chovu, tedy konkrétní farmy nebo zemědělského podniku. Tady pozor, země uvedená na krabičce se může lišit od země uvedené na skořápce vajec uvnitř obalu. Značí totiž původ třídírny a je běžné, že třídírna nakupuje vejce od chovatelů v jiné zemi. Pokud je pro nás důležité znát zemi původu vajec, je nutné podívat se vždy na skořápku.

Co dál vám prozradí obal od vajíček

Obal obsahuje užitečné informace. Ty nejdůležitější, které se na obalu musí uvádět, jsou počet vajec v balení a označení balírny neboli značka státu, kde byla vajíčka balena. Dále označení třídy kvality vajec podle jakosti na tři třídy. Nejčastěji se v obchodech můžete setkat s balením vajec třídy A nebo se slovem „čerstvá vejce“. Třída B jsou druhá jakost nebo konzervovaná a třída C jsou vyřazená, určená pro potravinářský průmysl.

iZdroj fotografie: Státní veterinární správa

Na obalu se rovněž uvádí hmotnostní třídy, které jsou označeny písmeny S, M, L, XL. Na obalu se také uvádí datum minimální trvanlivosti, informace o doporučeném způsobu skladování i informace o metodě chovu nosnic. Poslední informací je vysvětlení významu kódu výrobce, které nejčastěji naleznete na skořápce.

Jaká vejce nejraději kupujete vy?

Zdroj: SVS ČR

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Zobrazit další články