Zvenku černá budova skrývá světlý uklidňující interiér. Její stavba trvala pouhých 5 měsíců

Tento dům z dřevěného masivu pro mladou rodinu byl postaven na strmých svazích termálních pramenů ve Štýrsku. Zvenku vás přivítá hluboká černá barva.

i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
Dalších 17 fotografií
Dalších 17 fotografií
                   

Jakmile ale vstoupíte dovnitř, setkáte se s obrovským kontrastem. Světlým prostředím, které je velmi vzdušné a shora i ze stran do něj proniká mnoho přirozeného světla. Dům studia Backraum Architektur dokonce nádherně zapadá do svého okolí, je s ním v kompletní harmonii. Design se zaměřil hlavně na to, aby málo zasahoval do okolní přírody a využil topografii pozemku. Jeho základy jsou tak naprosto minimální, jen co bylo skutečně nutné. Jak s pozemkem dále pracuje?

Dům, který klame tělem

Jihozápadní strana tohoto domu ve svahu stojí na základech a jen velmi malá část konstrukce je podsklepená. To dělá z tohoto domu dobrý příklad finančně dostupné a současně ekologické konstrukce ve svažitém terénu. Čistá forma a dřevo jako stavební materiál dominují vnějším i vnitřním prostorám. Vnější konstrukce domu odpovídá striktně mřížce. Fasáda a prvky jako okna jsou pak podrobně promyšleny do posledního detailu. Interiér ohromí jasnou a čistou funkčností.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer

Během designování byl také opakovaně optimalizován, aby nabídl pohodlné bydlení s dostatkem prostoru i pro galerii. Velké okno nabízí výhled na krásné panorama štýrských termálních pramenů. Zvláštní pozornost byla pak věnována vyhřívané potěrové podlaze. Ta je plně odhalená a připomíná terazzo dlaždice, ovšem ve finančně mnohem příjemnějším provedení. Interiérové zdi, kuchyně a nábytek koupelny, vše je z neošetřeného místního smrku.

Smrk, kam se jen podíváš

To samé platí pro vestavěné skříně i další prvky. Svým způsobem to pak vypadá, že je celý dům vlastně postaven z jednoho kusu. Kdykoli to bylo jen trochu možné, použilo studio jako stavební materiál právě dřevo. V tomto případě je i deska podlahy ze dřeva. Vnější zdi jsou z dřevěných trámů a ty vnitřní z masivu. Izolace jsou z vláken z měkkého dřeva. Kromě technických, smyslových a estetických důvodů tomu nahrávala většina okolností při samotném plánování.

Mohutný černý dům zapuštěný do skály má neobvyklý geometrický tvar i vnitřní uspořádání. Architekti se na něm vyřádili

Při dostatku detailního plánování se dá hodně prvků a dílů vyrobit v továrně pomocí počítače a mechanicky spojit. To také dovoluje reagovat na nedostatek zkušených pracovníků a řemeslníků přímo na místě. Celková doba stavby a konstrukce domu se tím také výrazně zkracuje. Tento konkrétní černý dům byl tak kompletně postaven za pouhých 5 měsíců.

Architekti:Backraum Architektur
Plocha:130 m²
Realizace:2022
Země:Bad Waltersdorf, Rakousko

Galerie

Dalších 17 fotografií
Dalších 17 fotografií

Jaký dům vás v životě nejvíce překvapil?

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Zobrazit další články