Po rodičích zdědil 2patrový dům s výměrou 178 m². Aby ušetřil, rozhodl se zrekonstruovat jen 1 patro

Japonští architekti přeměnili zděděný prostor na moderní domov, který dokonale vyhovuje potřebám klienta a jeho dětí.

Rodinný domov kuchyně i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya
Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií
                   

Projekt renovace tohoto rodinného domu v regionu Kanto představoval výzvu pro architekty ze studia Koki Sugawara Architects. Klient toužil po přestavbě prostoru, který kdysi sdílel s rodiči, a vytvoření optimálního prostředí pro bydlení s vlastními dětmi. Vzhledem k existujícímu objemu domu a finančním omezením se architekti museli zaměřit na účelnou rekonstrukci. Proto klient požadoval renovaci pouze prvního patra, aby tak ušetřil potřebné peníze.

První patro prošlo rekonstrukcí

Původní dům disponoval dvěma patry a rozlohou 178 metrů čtverečních, což pro nukleární rodinu bylo příliš mnoho. Po pečlivém zvážení rodinného složení bylo rozhodnuto ponechat pouze jedno patro jako dostatečný prostor pro bydlení. Přízemí zůstalo zachováno s minimálními úpravami, s ohledem na možnost využití rodiči v budoucnu, zatímco první patro se stalo hlavním cílem rekonstrukce pro mladou rodinu.

Rekonstrukce rodinného domu v pražských Hřebenkách aneb Důkaz toho, že méně je někdy více

Architekti se při plánování prostoru v patře zaměřili nejen na horizontální uspořádání prostoru, ale také na vertikální řez, který přináší heterogenní prostorové řešení. Při vytváření nového prostoru museli brát v úvahu blízkost sousedních domů, což omezovalo možnosti vytvoření velkých oken a vnějších prostor. Řešením bylo přeměnit část střechy na prosklenou plochu a umožnit otevírání posuvnými dveřmi, čímž vznikl polovenkovní prostor s příjemným přísunem světla a působící velmi vzdušným dojmem.

Rodinný domov terasa květiny iZdroj fotografie: Tiskové materiály Koki Sugawara Architects, fotograf Hirota Tatsuya

Při povrchové úpravě interiéru byl kladen důraz na podlahy, které vytvářejí taktickou variaci prostoru. Architekti vybrali různé materiály, jako jsou dlaždice, tvrdé dřevo, sisal a FRP, aby zdůraznili texturové rozdíly v jednotlivých částech domu. Tím vzniklo prostředí, které nabízí hmatový zážitek a dodává interiéru jedinečný charakter. Co se barev týká, je interiér laděn do jednoduchých barev, kombinace bílé barvy a klasického dřeva je dokonale v harmonii.

Jednoduchost a styl moderního domova

Výsledkem renovace je moderní rodinný domov, který splňuje všechny požadavky klienta. Rekonstrukce je bohužel vždycky hlavně o penězích, proto se majitel rozhodl takto, aby kvůli domu nebyl na pokraji bankrotu. Proměnlivost prostoru a hra s texturami vytvářejí harmonické a zároveň živé prostředí pro bydlení. Architekti z Koki Sugawara Architects dokázali přeměnit zděděný dům na útulný a moderní domov plný světla a vzduchu.

Tento projekt je příkladem toho, jak důmyslný design a inovativní použití materiálů mohou přeměnit prostor a oživit rodinný domov. Renovace domu v regionu Kanto přinesla novou kapitolu pro klienta a jeho rodinu, kteří se mohou těšit na moderní a pohodlné bydlení, krásně prosvětlené a velice vzdušné.

Architekti:Koki Sugawara Architects
Rok:2022
Rozloha:84 m²
Lokalito:Kanto, Japonsko

Galerie

Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií

Kolik peněz byste dali do rekonstrukce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články