Zbytky po čištění hub je škoda vyhazovat. Mohou posloužit jako základ dalších pokrmů

Pokud patříte mezi milovníky hub, pak vyzkoušejte tyto jednoduché způsoby, jak jejich zbytky ještě využít. Vytvoříte z nich dokonalý základ pro další oblíbené pochoutky.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Spoustu zbytků, které při vaření vzniknou, lze ve skutečnosti využít mnoha způsoby, než je vyhodíte do koše. Slupky citrusů je možné usušit a použít k osvěžení a provonění vaší domácnosti. Zelenina a maso z vývaru jsou zase vynikajícími surovinami, ze kterých připravíte lahodné pomazánky, paštiky nebo nádivky. Nejinak je tomu v případě hub. Možností je mnoho, stačí si jen vybrat. 

Jak využít houbové zbytky

Abyste mohli odřezky z hub použít, musíte je napřed důkladně připravit. Tyto tipy se obzvlášť hodí u žampionů. Začněte tím, že při přípravě houbového pokrmu jednotlivé kusy pořádně umyjete a zbavíte všech nečistot. Zvlášť důležité je odstranit částečky půdy nebo písek, který se na jejich povrchu může vyskytovat. Zbytky, které vám po jejich oloupání zůstanou, pak rovnou využijte jako základ pro další pokrmy nebo zamrazte k pozdějšímu použití.

Základ pro aromatickou polévku

Téměř každou polévku ozvláštníte a vylepšíte tím, že do základu přidáte houbové zbytky. Stačí nejprve do hrnce přidat malé množství másla nebo olivového oleje a zbylé kousky na tuku orestovat. Poté je zasypte cukrem, nechte zkaramelizovat a dochuťte pepřem a světlou sójovou omáčkou. Nakonec přidejte maso a zeleninu a podlijte vodou. Vývar získá výtečnou vůni a výraznou barvu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Další způsoby využití houbových slupek

Skvěle se tyto houbové zbytky hodí kromě polévek a vývarů do omáček, k dušenému masu nebo do rizota. V takovém případě postupujte stejně, jako byste do jídla přidávali celé houby. Přestože vůně bude silná, jejich chuť mnohem méně výrazná, takže si přijdou na své i lidé, kteří si v nich příliš nelibují. Každý pokrm díky nim získá bohatší chuť.

Proč chodit do lesa, když se houby dají pěstovat i na zahradě

V ideálním případě houbové zbytky nakrájejte na libovolně velké kousky a orestujte s cibulí na rozpáleném tuku. Takto získáte dokonale šťavnatou křupavou chuť. Skvěle se však hodí taky na pizzu nebo k dochucení těstovinových pokrmů. Lze je přidat i k nakládané zelenině, k dušenému zelí nebo jako nádivku do bramborových knedlíků.

Jak zamrazit kusy hub

Pokud v nejbližších dnech tyto zbytky nijak nezpracujete, mohou se brzy zkazit. V takovém případě je lepší, pokud je raději zamrazíte. To můžete udělat několika způsoby. Jednoduše je rozložte na tác a vložte na pár hodin do mrazáku. Jakmile zmrznou, uložte je všechny do sáčku, a tak budete moci vždy odebrat jen potřebné množství. Použít je možné taky formičky na led. Zmražené kostky pak rovnou použijete při přípravě polévky.

Jak nakládáte s houbovými zbytky vy?

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Zobrazit další články