Klienti chtěli co nejjednodušší, slunný a relaxační dům reagující na pohyb slunce. Vznikla tak budova v nevídaném tvaru

Architekti dlouho přemýšleli, jak vyhovět klientům toužícím po prosvětleném domě, který by reagoval na pohyb slunce. To, co se jim podařilo vytvořit, je nevídané.

Kvadrantový dům s pohyblivou částí i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski
Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií
                   

Často se stává, že klienti požádají o dosažení nevídaných děl, o kterých musí architekti dlouho přemýšlet, aby je dali dohromady. Skvělým příkladem je tato úžasná budova, která reaguje na pohyb slunce, a to přesunem přistavěné obdélníkové místnosti – v té mohou majitelé odpočívat a užívat si krásných slunných dnů. Celé obydlí navíc působí minimalisticky a odborníci ze společnosti KWK Promes se rozhodli obléci jej do bílé barvy, díky které vypadá jako bydlení z daleké budoucnosti. Jedná se o propracované dílo nevídaných tvarů a vzhledu. 

Nevídaný design domu 

Klienti chtěli co nejjednodušší, plně vybavený slunný dům, ve kterém by mohli spokojeně relaxovat. Jejich speciálním požadavkem však bylo, aby stavení nějaký způsobem reagovalo na pohyb slunce, což by jim dodalo pohodlí do každého dne. Architekti proto zvolili jako východisko nezastavěnou lokalitu pravidelného tvaru nacházející se v okrajové části mezi průměrnými rodinnými zástavbami. Na toto místo posléze umístili speciálně navržené obdélníkové těleso, které odpovídalo přáním investorů z hlediska funkčního programu. 

Dům, který je příkladem brutalistického stylu budoucnosti: Čekají nás nakloněné roviny a design přizpůsobený prostředí

Aby měli majitelé co nejvíce soukromí ze strany silnice, rozhodli se architekti otočit část patřící k přízemí – do „vyříznutého“ prostoru byl poté umístěn obývací pokoj, zastřešené patro a otevřený vstup do zahrady. Tento krok také umožnil architektuře stavení být v kontaktu s okolní přírodou a vytvořit s ní nádherný moderní kontrast. Ačkoliv investoři požadovali jednoduchý dům s plochou střechou, plán odborníků zahrnoval střechy šikmé, které pro něj byly žádoucí. Přesto však došlo ke konečnému kompromisu mezi oběma stranami. 

Využití kvadrantu pro pohyb slunce 

Ze strany ulice má proto výsledná podoba domu sedlovou střechu a ze zahradní strany plochou střechu, což se ukázalo jako nejlepší řešení pro vyhovění požadavkům zákazníků i místním regulacím. V konečném důsledku tak toto rozhodnutí vytvořilo nestandardní, charakteristický tvar domu, který však působí velmi moderně a elegantně. Na zahradu poté byl umístěn obývací pokoj a lázeňská část, které jsou kolmo na sebe. A jelikož investoři požadovali dům reagující na polohu slunce, využili architekti motiv kvadrantu.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály KWK Promes, fotograf Juliusz Sokolowski

Jedná se o staré zařízení, které určuje polohu hvězd. Tomu profesionálové navrhli trasu, která reaguje na slunce a sleduje jeho pohyb, díky čemuž během horkých letních měsíců poskytuje obyvatelům sedícím v prostoru dostatečný stín a příjemné větrání – zároveň však během zimy model propouští více slunečního světla do interiéru. Kromě toho byl poté do obdélníku nainstalován elektrický systém žaluzií, díky kterému je možné zcela zastínit zónu propouštějící světlo a dopřát si v interiéru dostatek soukromí

Pokročilé senzory a zdravý trávník

Pohyb terasy a její rychlost je přizpůsobena pohybu slunce, přičemž pohonný systém je plně automatizovaný a má pokročilé bezpečnostní senzory. To znamená, že pokud narazí na jakoukoliv překážku, terasa se okamžitě zastaví. Její používání je proto zcela bezpečné a majitelé se nemusí bát žádných potenciálních problémů. Kromě toho ji mohou také ovládat ručně – terasa je totiž naprogramována tak, aby byla během dne v neustálém pohybu. Díky tomu pod ní také neustále roste přírodní tráva a zemina je v dobrém stavu.  

Architekti: KWK Promes
Plocha: 558 m²
Rok: 2018
Místo: Polsko

Galerie

Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií

Jak se takové bydlení líbí vám?

Zdroj: KWK Promes
Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články