Při rekonstrukci historického bytu využili princip mezonetu: Nad jednou obří místností se nachází ložnice

Starý historický byt jim posloužil jako dokonalý základ pro stavbu moderního mezonetu. Nyní se byt pyšní velkým množstvím otevřeného prostoru a přirozeného světla.

Historický byt přeměněný na mezonet i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom
Dalších 6 fotografií
Dalších 6 fotografií
                   

Hlavním požadavkem bylo přebudovat starý historický byt nacházející se v centru Budapeště na novou funkční jednotku, která by sloužila jak pro dlouhodobý, tak i krátkodobý pronájem. Architekti ze Studio Architres si s tímto nelehkým úkolem poradili na jedničku a vytvořili prostorný mezonet, ve kterém se pohodlně ubytují až čtyři osoby, aniž by si vzájemně zasahovaly do soukromí.

Místo malých místností jedna velká

Původní malé a tmavé pokoje byly zrušeny a prostor se tak otevřel do jednoho funkčního celku o celkové rozloze 40 m². Důležitým prvkem je galerie, která je umístěná do středu a tvoří tak komunikační most i oddělovací prvek mezi jednotlivými sekcemi. Umožňuje taky, aby skrze místnost proudil dostatek přirozeného světla.

Díky vyvýšené galerii bylo možné spodní část využít jako salonek. Přímo za galerií se pak nachází zčásti soukromé zázemí. Vzhledem k pečlivému rozvržení a propojení jednotlivých sekcí mohou obyvatelé bytu vzájemně v prostoru fungovat a potkávat se, a přitom se nerušit, pokud je to třeba. Každý si tak v tomto luxusním bytu plném možností přijde na své.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Architres Studio, fotograf Gergo Gosztom

Oddělení obytného prostoru od zbytku bytu

Kuchyň a koupelna se nacházejí až na samotném konci bytu. Ze dvora tak do kuchyně proudí štědré množství přirozeného světla, které prosvětluje každý její kout. Úzká chodba, jež propojuje obývací prostor se zbytkem bytu, má různé výškové profily, které tak přináší více způsobů jejího využití. Stávající koupelna byla rozšířená do velkorysých rozměrů, které pojmou všechno potřebné sociální zařízení.

Inspirace přírodou

Nejvýraznějším prvkem, jenž je uvnitř bytu hojně využíván, je dřevěný materiál. Základní barvy přírodního dřeva, šedá a bílá jsou prostoupeny celým bytem a jednotlivé místnosti tak vzájemně propojují. Výrazným kontrastem je pak sytě zelená barva použitá pro design koupelny a částečně i kuchyně, jež podtrhuje přírodní koncept celého bytu.

dvojbyt kuchyně

Ze 2 bytů udělali 1: „Intimní“ a „denní“ zónu v pastelových barvách oddělují posuvné dveře přes celou stěnu

Jedním z cílů bylo propojit bytový prostor s jeho okolím. Z toho důvodu byly pečlivě voleny i doplňky a umělecká díla, která podtrhují jeho estetický vzhled. Obyvatelé bytu se tak mohou pokochat díly místních současných umělců, jako je Petra Hidvegi, která tvoří keramická díla, nebo originálními obrazy od Gabora Koncze a Katy Bereczki z Lavor Collective.

Architekti:Studio Architres
Plocha:61 m²
Realizace:2019
Lokalita:Budapešť, Maďarsko

Galerie

Dalších 6 fotografií
Dalších 6 fotografií

Jak se tato přestavba historického bytu líbí vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Zobrazit další články