Odstranili příčky a z chaotického bytu udělali čistý domov se spoustou volného prostoru

Tento prostor byl velmi citlivě navržený tak, aby mohl uspokojit potřeby i emoce své majitelky. Stal se tak místem pro nejrůznější scénáře činnosti běžného dne.

ACOS byt i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ACOS, fotografie PION Studio
Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií
                   

Byt se nachází v klidném městě Pomerania na jižním pobřeží Baltského moře. Designově je určen mladé chirurgyni, jejíž profesionální i osobní denní aktivity, a tím pádem i rytmus se neustále mění. To se odráží i v interiéru, který vyzývá k průběžným drobným změnám a dovoluje organizovat prostor v širokém spektru funkčních požadavků. K dosažení této flexibility byly prakticky kompletně odstraněny běžné dělicí stěny.

Bydlení s vnitřní flexibilitou

Vznikl tak otevřený plán uspořádání, ve kterém existuje jen jeden centrální modul určující hlavní obytný prostor bytu. Ten se stal živým kusem truhlařiny, jež nejen popisuje celý prostor, ale také jednotí bohatý úložný prostor, kuchyňskou jednotku, technické zázemí a mobilní displej. Právě jeho volby pak dovolují flexibilní adaptaci celé místnosti. To dovoluje konkrétním zónám, aby byly definovány už v hlavním prostoru bytu.

Jde třeba o jasný a pohodlný obývací pokoj s přesně určeným sezením i jídelními plochami. Pak je tu zmíněná kuchyně tvořená blokem podobným ostrůvku, stejně jako knihovna. To druhé se dá ještě transformovat do meditační platformy, nebo jednoduše přídavné postele pro hosty. K tomu poslouží i pečlivě vyrobené dřevěné kousky. Kromě toho zahrnuje byt i ložnici hostitelky, koupelnu a spíž. Jde o privátní a bezpečné prostory oproti těm společným.

Vztah člověka a prostoru, ve kterém žije

Bylo stejně tak důležité porozumět vztahům mezi navrženým prostorem a tomu, jak ovlivňuje a interaguje s osobním pocitem jeho uživatele. Scénografie bytu tak byla zkomponována s použitím asketické geometrie pečlivě vyřezané z palety přírodních materiálů. Jde hlavně o dřevo, kámen, keramiku a mramorovou omítku, to vše je měkčené látkou a čalouněním. Vizuální důraz na barvy je pak uveden použitím roztroušených květin a měděného náčiní kuchyně.

ACOS byt iZdroj fotografie: droj fotografie: S vědomím PION Studio

K tomu lze připočítat i další železné kousky, které krásně vystupují z prostoru. Spolu s několika kusy nábytku originálního designu je byt vybaven klasickými kousky jako židlemi a jídelním stolem. Architektonický charakter interiéru je dále zdůrazněn a vylepšen slunečním světlem v prostoru. Spojená kompozice založená na přírodním spektru materiálů formuje decentní životní prostředí, jež je štědře přivedeno k životu proměnlivým světlem.

Role světla a jeho změny

Doplňková světla jsou buď decentně umístěna do povrchu stropu, nebo se stávají prvkem samotného prostoru. Jde například o sadu skandinávských lamp. Design tak sám odpovídá na chování prvků. Byt se tak stává pečlivě vykonstruovaným a reagujícím osobním prostorem pro člověka, jehož aktivity mají vždycky více vrstev a zápletek.

Architekti:ACOS (A Collection of Stories)
Anna Stojčev, Stanisław Młyński
Realizace:2020
Lokalita:Polsko

Galerie

Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií

Jak by se vám v takovém bytě líbilo?

Zdroj: ACOS
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články