Triky chytré hospodyňky: Ulehčete si práci a oloupejte brambory, aniž byste potřebovali nůž nebo škrabku

Loupání bramborových slupek nepatří mezi oblíbené činnosti mnoha lidí, ale pokud se naučíte tyto triky, zvládnete je oloupat i bez toho, aniž byste použili nůž.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Až se budete chystat vařit, připravíte si k této činnosti i suroviny, z nichž nakonec jídlo nachystáte. Některé suroviny se zpracují lehce a stačí je pouze dát vařit. Mezi takové mohou patřit i brambory, pokud se je naučíte loupat bez použití nože. Naučte se proto několik jednoduchých triků, které vám usnadní loupání této suroviny.

Uvařte brambory obvyklým způsobem

Tento způsob je velice jednoduchý. Stačí na bramborách lehce naříznout slupku nožem, poté je dát do vody a uvařit obvyklým způsobem. Jakmile budou uvnitř měkké, stáhněte je z plotýnky, sceďte a ponořte do ledové vody. Do té můžete s klidem přidat i pár kostek ledu, loupání slupky tak půjde mnohem jednodušeji. V podstatě je možné je oloupat i na talíři, slupku jen z brambor stáhněte.

Vezměte k práci houbičku na nádobí

S kuchyňskou houbičkou pravděpodobně umýváte nádobí nebo jiné znečištěné části v domě. Tentokrát ji však můžete použít na očištění brambor. Pokud mají tenkou slupku, jednoduše je několikrát přejeďte hrubší částí houbičky a uvidíte, že už není potřeba je dále složitě loupat. Díky tomuto triku si ušetříte hodně práce, navíc brambory s tenkou slupkou chutnají velice dobře vařené i pečené.

Sůl, která brambory očistí

Pokud máte doma dostatek soli a chcete oloupat brambory bez nože či škrabky, využijte k tomuto účelu sůl. Brambory řádně opláchněte pod tekoucí vodou, osušte je, a poté je vložte do nádoby s víkem. Zasypejte je větším množstvím soli a víko uzavřete. S nádobou následně několikrát zatřeste. Nakonec brambory opláchněte pod vodou a dejte je vařit nebo péct.

iZdroj fotografie: Pixabay

Brambory se slupkou jsou zdravé

Nemusíte se bát, pokud z brambor slupky neoloupete. Mnoho línějších lidí si vaří / peče tuto surovinu i se slupkou a je známo, že takto připravované brambory jsou velmi chutné. Jestliže se vám je tedy nechce loupat, nemusíte. Slupka obsahuje velké množství vitamínu B, C, fosforu a železa, což jsou látky, které jsou pro lidské tělo velmi potřebné a prospěšné.

Jaký trik využíváte při přípravě brambor vy?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Klára Kozáková

Jsem nadšená redaktorka, která přináší nekonečné dávky inspirace a vášně do světa architektury a designu. S uměleckým přístupem k psaní a profesionálním okem pro detail dokážu zprostředkovat čtenářům zážitky a emoce, které architektura a design mohou přinést do jejich životů. Jsem kreativní průvodkyní pro každého, kdo hledá inovativní způsoby, jak oživit a zlepšit prostředí, ve kterém žijeme.

Zobrazit další články