Dům z 30. let 20. století chtěli rekonstruovat bez velkého zásahu
adbz.cz » Architektura » Dům z 30. let 20. století chtěli rekonstruovat bez velkého zásahu: Přistavěla se proto další část, která na tu původní plynule navazuje

Dům z 30. let 20. století chtěli rekonstruovat bez velkého zásahu: Přistavěla se proto další část, která na tu původní plynule navazuje

Touha majitelů byla zrekonstruovat původní dům, ale zároveň do jeho konceptu příliš nezasahovat. Řešením bylo přistavět k němu další část, která tak užitnou plochu rozšiřuje.

Přístavba k rodinnému domu ve stylu stodoly
Zdroj fotografie: Tiskové materiály László Papp - plémühely, fotograf Tamás Bujnovszky

Majitelé dům z 30. let 20. století dostali jako rodinné dědictví a rozhodli se z něj vybudovat moderní a útulné zázemí pro celou rodinu. Ve spolupráci s architektonickou kanceláří László Papp – plémühely se jim podařilo jejich sen splnit. Díky přistavěné části se zvětšila celková užitná plocha rodinného domu, který tak kromě potřebného vybavení nabízí veškeré pohodlí a komfort pro všechny své obyvatele.

Snaha o zachování původního konceptu se vyplatila

Důležitou roli při plánování i realizaci této rekonstrukce hrála snaha o zachování původního typu stavby i materiálů, které se v dané oblasti dodnes běžně využívají. Interiér a vzájemné propojení jednotlivých sekcí pak bylo přepracováno tak, aby více odpovídaly současným požadavkům na funkční a moderní bydlení pro celou rodinu.

Ze tří původních staveb sestávajících z obytného domu, stáje a stodoly byly dvě zachovány. Z konstrukčních důvodů bylo nutné původní zděnou stáj zbourat. Stavba stodoly posloužila jako obraz k předpokládané přístavbě, o kterou měl být obytný prostor rozšířen. Tu pak stačilo přistavit na vhodné místo a propojit s původní stavbou domu.

dum z tricatych let terasa
Zdroj fotografie: Tiskové materiály László Papp - plémühely, fotograf Tamás Bujnovszky

Pečlivé uspořádání místností

Celková užitná plocha nového rodinného domu byla rozdělena do tří skupin. Noční část zahrnuje tři ložnice a koupelnu. Dalším prostorem je kuchyně s jídelnou a posledním obývací pokoj, který byl zasazen do přístavby stodoly, jež na původní stavbu navazuje prosvětlenou chodbou. Její největší ozdobou je vnitřní atrium, které prosvětluje prostor a zároveň odkazuje na zbourané stáje.

Důležitý je přísun denního světla

Hlavními požadavky majitelů nemovitosti bylo, aby původní konstrukce prodělala jen nejmenší nutné úpravy a aby k vnitřnímu osvětlení domu bylo využito štědrého slunečního záření, které nabízí jižně orientovaná strana. Všechny strany fasády tak byly šetrně zrekonstruovány a zatepleny. Přestavba se však neobešla bez opravy střechy a drobných interiérových prací.

Vsadili na přírodní a původní materiál

Při realizaci projektu byly použity rekultivované cihly v kombinaci s dřevěným materiálem. Snahou architektů bylo vyhnout se přidávání dalších prvků, jež by původní koncept stavby mohly narušit. Fasáda domu je tvořena čistou plochou bez zbytečného zdobení a rušivých prvků. Přístavba je obložena svislými deskami, které ladí s původní dřevěnou stodolou na pozemku

dum z tricatych let kychyn
Zdroj fotografie: Tiskové materiály László Papp - plémühely, fotograf Tamás Bujnovszky

Přírodní odstíny a prvky byly využity i v interiéru. Jednoduše malované stěny spolu s dřevěným nábytkem vytváří útulnou atmosféru. Obrovský otevřený prostor propojuje dekorativní podlaha. Celou stavbu zkrášlují bezrámová okna a dveře, které do stavby dokonale zapadají a propojují vnitřní prostory s okolím domu i stodolou, která byla jeřábem z původního místa přesunuta.

Architekti:László Papp – plémühely
Plocha:134 m²
Realizace:2017
Lokalita:Kapuvár, Maďarsko