Dům otce a syna je spojením rekonstrukce a nové výstavby. Velkou část si táta truhlář postavil sám

Dům po otci se syn rozhodl zrekonstruovat a přidat k němu nástavbu. Většinu práce však odvedl ještě jeho otec, který na domě zúročil všechny své truhlářské zkušenosti.

dům otce a syna i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
Dalších 15 fotografií
Dalších 15 fotografií
                   

V tomto projektu byla na rekonstrukci stávajícího domu navázána výstavba nové části, kterou se architektům ze studia Unemori Architects podařilo opravdu šikovně provést. Podle webu ArchDaily hlavní dům s přístavkem, dílnou i skladem postavil ještě za svého života majitelův otec, který se živil jako truhlář. Zatímco hlavní dům zůstal matce majitele, dílna a sklad měly být zvětšeny a upraveny pro něj a jeho rodinu.

Kombinace dřeva a oceli

Původní stavba byla složitě vytvořena ze dřeva a oceli, což uchvátilo i každého v redakci. Celá její konstrukce byla zachována, a tak došlo jen k instalaci nové dřevěné střechy a vnějších stěn. Položeny byly i nové podlahy a vodovod. Přestože jsou obě stavby nyní konstrukčně nezávislé, vzniká mezi nimi vzájemně propojený prostor. Originální uspořádání místností a propojení staveb bylo využito i v případě přístavby k staršímu domu, o kterém jsme psali již dříve na adbz.

Propojení starého a nového

Ústředním motivem práce architektů bylo propojení starých časů s přítomností. Aby památka na otce neupadla v zapomnění, staré sloupy, trámy a krokve se staly dominantou nového bydlení. Skrz velká okna dovnitř proniká velké množství přirozeného světla, ta navíc dají vyniknout původní konstrukci. Rekonstrukce nebytových prostor tak předčila očekávání majitele, podobně jako majitele původně nebytového domu, o němž jsme psali v dřívějším článku na adbz.

dům otce a syna iZdroj fotografie: Tiskové materiály Unemori Architects, fotografie Ateliér Vincent Hecht
Prostorná obytná část volně navazuje na zastřešenou terasu

Přestože byla dílna a sklad vybudována provizorně podle dostupného materiálu a přání původního majitele, podařilo se na původní myšlenku skvěle navázat. Při rekonstrukci a budování nástavby jako by docházelo k neviditelnému dialogu otce a syna mimo čas a prostor s úctou k bohatství, které zde pro celou rodinu zůstalo.

Jemné a přírodní barvy

V celém interiéru je nejčastěji používaným materiálem dřevo. Díky tomu má celý prostor velmi světlé a přírodní barvy, které dotváří útulnou a teplou atmosféru rodinného kruhu. Na obytný prostor navazuje terasa zastřešená polykarbonátem, který podle webu Svépomocí poskytuje řadu výhod a v poslední době se těší obzvlášť velké oblibě, jak potvrzuje i náš čtenář Ladislav D. z Jilemnice: ,,Polykarbonát máme nad pergolou a jsme s ním nadmíru spokojení. Navíc se s ním velmi dobře pracuje.”

Architektura:Unemori Architects
Plocha:98 m²
Realizace:2022
Lokalita:Saitama, Japonsko

Galerie

Dalších 15 fotografií
Dalších 15 fotografií

Jak se líbí tato přístavba ve staré dílně vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Zobrazit další články