Přízemí původně sloužilo jako řeznictví nebo také obchod s auty. Architekti měli za úkol přestavět ho na byt

Nedaleko centra Antverp najdete nenápadný patrový dům. Za jeho žlutou fasádou se ale skrývají dřívější nebytové prostory, které po rekonstrukci slouží jako domov pro rodinu.

Mercurius house terasa i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld
Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií
                   

Nebytové prostory uprostřed rezidenční čtvrti? I tak lze představit projekt Mercurius House na startovní čáře. Majitelé se rozhodli vsadit na vytvoření kvalitního a funkčního bydlení pro svou rodinu a rozsáhlou prodejní plochu přebudovat. Do cíle jim značně pomohli architekti ze společnosti Studio Contekst, ale právě díky vzájemné spolupráci vznikl nevšední prostor, který si zachoval svou historii, a přitom umožnil svým obyvatelům se pořádně nadechnout.

Když máte k rekonstrukci nebytové prostory

Antverpy jsou největším belgickým městem s více jak půl milionem obyvatel. Najít v takové metropoli větší prostor vhodný k bydlení pro rodinu tedy představuje oříšek. Majitelé se proto rozhodli využít všeho, co jim jejich nemovitost nabízí, a to včetně přízemí, které původně sloužilo coby prodejní plocha. A to plocha vskutku impozantních rozměrů, přeci jen se zde v minulosti prodávala dokonce i auta! Dům pak dále disponuje prvním patrem s odděleným vstupem, ve kterém bydlel vlastník.

Společnými silami zrekonstruovali 120 let starou kovárnu. Čekání se vyplatilo, námaha taky a výsledek je úžasný

Dům se žlutou fasádou a hnědým obkladem z ulice nevypadá na první pohled nijak zajímavě. Už při druhém pohledu si lze ale všimnout rozměrné mřížky zasazené do rámu, která nahradila vstupní bránu do objektu. Rastr umožňuje pronikání světla do prostor v přízemí, ale při zachování soukromí pro jeho obyvatele. To ale není jediná důmyslná úprava, které se architekti v tomto projektu dopustili.

Z prodejní plochy obývák i zahrada

Jelikož stávající majitelé nechtěli domu brát jeho minulost, rozhodli se architekti „přiznat“ betonové trámy na stropě a prostor citlivě rozdělit. V přízemí tak vznikl obrovský centrální pokoj, který v sobě spojuje obývací pokoj, kuchyni, jídelnu a další menší zákoutí zvoucí k posezení. Bývalé kanceláři, která sídlí za z věší části prosklenou zdí, byla ponechána její úloha, a tak zde dnes za pracovní stůl usedá hlava rodiny. Do prvního patra pak architekti cílili soukromé pokoje.

Mercurius house jídelna iZdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Contekst, fotograf Evenbeeld

Celý Mercurius House působí tak trochu dekadentně. Ruku si zde podávají čisté linie bílých zdí s betonovými trámy a ocelovou konstrukcí. Rušivě to však nepůsobí ani trochu. Ponechána byla také odhalená cihlová zeď, která ohraničuje zahradu. Nad tou se jako duch minulosti vznáší kostra betonových trámů, které i zde byly nechány jako upomínka. Díky rozdělení prostoru na venkovní a vnitřní vznikla prostorná terasa přecházející v zahradu.

Architekti:Studio Contekst
Realizace:2023
Lokalita:Antverpy, Belgie

Galerie

Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií

Jak se vám rekonstrukce původně nebytového prostoru líbí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Denisa Hálová

Zobrazit další články