Sbírat pěnu z vývaru je školácká chyba. Ničemu to neprospívá, naopak se tím připravíte o prospěšné látky
Některé postupy a rady dodržujeme v kuchyni automaticky. Leckdy si tím však škodíme, a ani o tom nevíme.

Pokud chcete svou rodinu pohostit opravdu perfektním vývarem, který zachutná úplně každému, musíte mít především ty správné suroviny. Kvalitní maso, zelenina, koření – to je alfa a omega celé přípravy. A také sbírání pěny, která se při vaření tvoří – tedy tak se to alespoň donedávna tvrdilo. Jenže jak se ukazuje, skutečnost je docela jiná.
Proč pěnu nesbírat? Vývar bude zdravější
Ale pojďme se na onu pěnu podívat blíže. Naše babičky ji odstraňovaly proto, aby byl vývar čirý. Opravdu – žádný jiný důvod to nemělo. Polévka se kvůli ní podle stránek Jídlo a radost ani rychleji nekazí, ani nemá zvláštní příchuť. Jde tu jen a jen o vizuální stránku věci. To je ale docela škoda. Pokud tam totiž pěnu necháte, vůbec nic se nestane. Jenom časem klesne na dno hrnce a spolu s ní i spousta živin – ano, tak to opravdu je.

V této pěně totiž najdete hodně cenných bílkovin a také kolagenu. Kolagen prospívá kloubům i pokožce, pomáhá proti revmatu a podobně. Když tedy pěnu jen tak bez užitku vyhodíte, připravujete se o spoustu cenných látek, které byste mohli jinak zkonzumovat. Paradoxem je, že řada lidí poté kupuje nejrůznější doplňky s kolagenem, aniž by věděla, že řádnou porci vždy při vaření vývaru vyhazuje pryč. Jak je vidět, v některých oblastech nám principy vysoké gastronomie právě příliš nepomáhají.
Ještě více síly dodá vývaru ocet
Chcete, aby váš vývar obsahoval živin opravdu maximum? Pak jim musíte pomoci, aby se z kostí a masa řádně uvolnily. Postará se o to jedna lžíce octa (na 5 litrů vody). Pokud s ní přelijete kosti nebo maso, pomůže s uvolňováním bílkovin a kolagenu – a tím chutnější a silnější vývar budete mít.
Nemusíte se bát – po octu vaše polévka rozhodně chutnat nebude. A pokud byste chtěli zvýraznit chuť hovězího nebo jehněčího masa, pak vsaďte na červený ocet ve stejném množství, jak radí web iReceptář. Tenhle trik s oblibou používají i mnozí šéfkuchaři – tak proč byste si ho nemohli jednoduše dopřát doma?
udalosti247.cz
19 m
udalosti247.cz
44 m
udalosti247.cz
2 h