Pozor na to, co dáváte do vývaru, ať ho úplně nezkazíte: S cibulí opatrně
Stačí jen pár surovin a vznikne tekuté zlato, které vás postaví na nohy, ať už je venku třeskutá zima nebo se potřebujete doléčit po náročném týdnu.

Obsah článku
Na vývaru nemůže být nic složitého, říkáte si. Prostě jen vezmete to, co vám aktuálně překáží v lednici, hodíte to do hrnce a zalijete vodou. Jenže pozor! I když to na první pohled vypadá jednoduše, redakce adbz zjistila, že existuje pár chyb, které dokážou celou tuhle parádu pořádně zkazit. A jednou z těch největších je špatná volba zeleniny.
Koupit si hotovou směs? To raději ne
Většina lidí při nákupu těch správných ingrediencí na vývar sáhne po hotové směsi zeleniny – tedy po balíčku, kde je všechno namíchané. Jenže tyhle kupované směsi nejsou vůbec to pravé ořechové.
V těchto balíčcích je totiž podle zjištění z webu Bon Appetit hlavně laciná mrkev a pořádná zelenina, která dělá vývar vývarem, tam prostě chybí. Schválně se nad obsahem takového balíčku zamyslete. Mrkve tam bývá až moc – a co z toho vznikne? Sladká, mdlá polévka, která s pořádným vývarem nemá nic společného.
Jak má vypadat správná zelenina na vývar?
Pokud chcete opravdu dobrý vývar, pak vám nezbude nic jiného než si vše nakoupit samostatně od základu. A jak by to mělo vypadat?
- Mrkev, celer a pórek by měly být zastoupeny v poměru zhruba 1:1:1.
- Pokud přidáte i trochu kapusty (ale opatrně!), dodáte polévce krásnou hloubku a trochu ostřejší říz.
- A co cibule? Ano, i ta je nutná – ale s tou buďte opatrní.
Cibule do vývaru? Ano, ale…
Často se doporučuje cibuli předem opéct, aby polévka dostala krásnou barvu. Tenhle efekt to skutečně mít bude, ale myslete na to, že při tom vznikají různé škodliviny a také přepálený cukr, který vývar zase trochu víc přisladí, jak připomíná web Serious Eats. Takže cibuli opékejte raději jemně nebo ji prostě nechte jen tak přirozeně uvařit.
Další past je čerstvost zeleniny. V hotových směsích se někdy skrývají kusy, které mají ty nejlepší časy už za sebou. Ne, to neznamená, že už na nich roste plíseň – ale ani povadlost prostě není to pravé. Ten nejlepší vývar připravíte ze zeleniny v té nejlepší kondici. Tak na to pamatujte a příště v obchodě obětujte dvě minuty navíc, a než abyste sáhli po balíčku, naberte si ji sami do pytlíků podle potřeby. Uvidíte, že výsledek bude mnohem lepší.
udalosti247.cz
6 h
udalosti247.cz
7 h
udalosti247.cz
8 h
udalosti247.cz
9 h