Zahustit polévku nebo omáčku jde i bez jíšky. Rychle, chutně a zdravě pro všechny druhy i chutě

Krémové polévky a omáčky si žádají zahuštění. Naše babičky k tomu běžně využívaly klasické jíšky. Existují však i jiné způsoby zahuštění.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Omáčka by měla být dostatečně hustá, stejně tak jako krémová polévka. Existuje hned několik způsobů, jak správné konzistence u polévek i omáček dosáhnout. Pochopitelně je můžete zahustit klasickým způsobem, tak, jak to dělávají starší generace. Stačí použít hladkou mouku a trochu vody, případně si připravit jíšku z másla a mouky, pěkně poctivě, jako babičky.

Použít lze i škrob

Kukuřičný nebo bramborový škrob jsou další možnosti, jak zahustit pokrm. Jde o bezlepkové potraviny, a tak je tato alternativa vhodná i pro alergiky. Na každý šálek tekutiny v receptu budete potřebovat asi jednu polévkovou lžíci škrobu. Škrob je třeba smíchat s vodou, poté pořádně rozmíchat a následně nalít do hrnce. Důležité je škrob do pokrmu dobře zapracovat. Je vhodný nejen do polévek a omáček, ale také do pokrmů asijské kuchyně. Využít se dá rovněž do sladkých pokrmů, pokud je potřeba je zahustit.

iZdroj fotografie: Pixabay

Do některých receptů můžete k zahuštění využít také rajčatovou pastu. Hodí se na hnědé omáčky nebo do gulášů. Pochopitelně je vhodná v případě rajské omáčky nebo rajské polévky. Pokud ale máte dost času, nemusíte zahušťovat ničím a jen zredukovat kapalinu vařením. Jak se kapalina odpařuje, budou se koncentrovat i ostatní chutě pokrmu. Pochopitelně, že pokud vaříte velké množství, bude redukce nějakou dobu trvat. Vhodné je tedy část omáčky přelít do široké pánve.

Skvělou volbou je klasické máslo

Pokud potřebujete omáčku zahustit jen nepatrně a hlavně je potřeba ji zjemnit, je skvělou volbou máslo. To přidejte až na samém konci vaření. Smetanové omáčky můžete zahustit vaječným žloutkem. Vhodné je vložit žloutek do mísy, rozšlehat ho a pomalu ho zašlehávat do omáčky. Žloutek je vhodný nejen do omáček, případně polévek, ale používá se také na zahuštění dresinků na saláty.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vynikajícími zahušťovadly jsou také určité druhy zeleniny. Jistě víte, že lze pokrmy zahustit bramborou. Stejně tak můžete použít dýni nebo celer. Využít lze i dušený rozmačkaný květák nebo jakýkoli druh vařených fazolí nebo čočky. Zahušťovat se dá pochopitelně také chlebem. Skvělý je například na zahuštění guláše. Myslete však na to, že je nutné použít jen měkkou část chleba, nikoli jeho kůrky, které by se v pokrmu nerozmělnily.

Zdroj: Tasteofhome

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Zobrazit další články