Jak bez jíšky zahustit omáčku: Použít se dá škrob, máslo i brambory

Omáčky neodmyslitelně patří k české kuchyni a většina hospodyněk při jejich zahušťování sáhne po jíšce. Existuje ale i zdravější varianta, alternativ je hned několik.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Česká kuchyně je založena na několika málo surovinách, jako je kvalitní maso, vejce, brambory, zelí a jiné plodiny, které jsou snadné na pěstování a zároveň se dají skladovat přes zimu. Zatímco babičky byly zvyklé vykouzlit neskutečně chutná jídla za použití jen několika málo surovin, dnešní obchody se prohýbají pod váhou čerstvé zeleniny. To ale nic nemění na tom, že Češi jsou národem těžší kuchyně, do které patří také tolik oblíbené omáčky a polévky. Zahušťování se meze nekladou, a je tak na zvážení každého z vás, jaký druh zahušťovadla, kromě klasické jíšky, zvolíte.


Jde to i jinak


Buďte inovativní, dokonalou omáčku zvládnete levou zadní. Všechny klasické recepty a receptury často odkazují na klasický postup zahrnující máslo a hladkou mouku. „Na mě je klasická jíška těžká a používám ji snad jen do svíčkové, na kterou mám recept po své mamince,“ napsala naše čtenářka paní Helena Š. z Mohelnice. Výtečnou alternativou je například škrob, a to bramborový, případně kukuřičný, který je dle webu ApetitOnline také chutnější. I já jej používám nejraději, protože dodá omáčce lesk, dobrou chuť a zároveň se nemusí povařit dlouho.


Takový guláš, který má sice své kořeny v Maďarsku, ale hladce splynul také s naší kuchyní, je doporučováno zahušťovat chlebem. Na guláši je asi nejnáročnější nakrájet dostatečné množství cibule, pomocí které vytvoříte silný základ. Abyste u toho neprolili hektolitry slz, dejte cibule na chvíli do mrazáku, jak jsme na webu adbz radili již dříve. Nebudou tak štiplavé. Před dokončením můžete zahustit již zmíněným krajíčkem chleba nebo najemno nastrouhaným bramborem, jak radí web iReceptář. O malý zázrak se opět postará škrob.

Máslová chuť pokrm zjemní


I když si možná zakládáte na zdravém stravování, přece jen je sem tam nutné udělat ústupek, když se vrhnete na klasický český pokrm. Máslo nejenže omáčku či polévku zahustí, ale postará se také o jemnou chuť a krémovitost pokrmu, která je stěžejní. Není přitom nutné použít jej velké množství.

Máslo v obalu iZdroj fotografie: Piqsels
Rovněž máslo je vhodné pro zahuštění pokrmu, dodá krémovou chuť.

Máslo si velmi jednoduše vyrobíte i doma během čtvrthodinky, jak jsme na webu adbz radili již dříve. Nemusíte jej tak kupovat v obchodě.

Pomocí čeho zahušťujete pokrmy vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články