Maggi může chuti vývaru uškodit. Naopak sójová omáčka ji podtrhne

Sójová omáčka je v mnoha kuchyních nedoceněnou surovinou. Dá se využít jako přísada do asijských jídel, ale také do českého vývaru.  

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Do správného vývaru maggi rozhodně nepatří. Ovšem ve valné většině domácností je toto dochucovadlo součástí prostřeného stolu, kde si každý může dle libosti posloužit. Existují však i jiné a mnohem zdravější varianty klasického maggi, které určitě stojí za to vyzkoušet. Maggi samo o sobě není příliš zdravé a s jeho používáním byste to rozhodně neměli přehánět.  

Vyzkoušejte sójovou omáčku 

Klasické maggi můžete vyměnit za mnohem plnohodnotnější a zdravější dochucovadlo, jakým je například sójová omáčka. Výborně se hodí do asijských pokrmů, jako omáčka k sushi nebo rýži. Je to velmi aromatická omáčka, která vám ihned po pozření navodí pocit dálného orientu a vy se budete cítit jako v bavlnce.  

Zkuste proto svůj klasický vývar dochutit 2-3 lžícemi sójové omáčky. Polévka tak získá velmi specifickou příchuť, do které se jistě zamilujete na první ochutnání. Vývar přidáním sójové omáčky také rovnou osolíte a tím, že ji přidáte až na konci vaření, necháte vyniknout chuti vařeného masa a zeleniny a váš vývar tak bude opravdu plný a vydatný.  

polévka se sójou iZdroj fotografie: Pixabay
Polévka se sójovou omáčkou

Výhody sójové omáčky 

Sójová omáčka má oproti maggi své výhody. Ta nejpodstatnější spočívá pravděpodobně v jejím jednoduchém složení. Na rozdíl od maggi se sójová omáčka připravuje pouze z vody, sójových bobů a také pšenice a soli. Pro ty, kteří se ze zdravotních nebo jiných důvodů vyhýbají lepku, existuje dokonce bezlepková varianta. Nazývá se tamari a je to jednoduše sójová omáčka bez pšenice. Skládá se tedy jen z vody sóji a octa, ovšem chutná a působí naprosto identicky.  

Další přidanou hodnotou sóji je její příznivý vliv na vaše zdraví. Oproti rozšířeným pověrám rozhodně nepůsobí hormonální poruchy, naopak je pro člověka cenným zdrojem bílkovin a rozhodně stojí za to ji například ve formě tofu zařadit do svého jídelníčku. Tento zeleninový sýr je schopný téměř dokonale nahradit tvaroh, ale na trhu jsou v nabídce také uzené varianty, ze kterých můžete tvořit spoustu různých dobrot a pochoutek.  

Jak používáte sójovou omáčku vy?

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články