Maggi může chuti vývaru uškodit. Naopak sójová omáčka ji podtrhne
Sójová omáčka je v mnoha kuchyních nedoceněnou surovinou. Dá se využít jako přísada do asijských jídel, ale také do českého vývaru.
![vyvar hrnec plotna sporak](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2023/08/vyvar-hrnec-plotna-sporak-768x403.jpg)
Do správného vývaru maggi rozhodně nepatří. Ovšem ve valné většině domácností je toto dochucovadlo součástí prostřeného stolu, kde si každý může dle libosti posloužit. Existují však i jiné a mnohem zdravější varianty klasického maggi, které určitě stojí za to vyzkoušet. Maggi samo o sobě není příliš zdravé a s jeho používáním byste to rozhodně neměli přehánět.
Vyzkoušejte sójovou omáčku
Klasické maggi můžete vyměnit za mnohem plnohodnotnější a zdravější dochucovadlo, jakým je například sójová omáčka. Výborně se hodí do asijských pokrmů, jako omáčka k sushi nebo rýži. Je to velmi aromatická omáčka, která vám ihned po pozření navodí pocit dálného orientu a vy se budete cítit jako v bavlnce.
Zkuste proto svůj klasický vývar dochutit 2-3 lžícemi sójové omáčky. Polévka tak získá velmi specifickou příchuť, do které se jistě zamilujete na první ochutnání. Vývar přidáním sójové omáčky také rovnou osolíte a tím, že ji přidáte až na konci vaření, necháte vyniknout chuti vařeného masa a zeleniny a váš vývar tak bude opravdu plný a vydatný.
![polévka se sójou](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2023/08/sojova-polevka.jpg)
Výhody sójové omáčky
Sójová omáčka má oproti maggi své výhody. Ta nejpodstatnější spočívá pravděpodobně v jejím jednoduchém složení. Na rozdíl od maggi se sójová omáčka připravuje pouze z vody, sójových bobů a také pšenice a soli. Pro ty, kteří se ze zdravotních nebo jiných důvodů vyhýbají lepku, existuje dokonce bezlepková varianta. Nazývá se tamari a je to jednoduše sójová omáčka bez pšenice. Skládá se tedy jen z vody sóji a octa, ovšem chutná a působí naprosto identicky.
Další přidanou hodnotou sóji je její příznivý vliv na vaše zdraví. Oproti rozšířeným pověrám rozhodně nepůsobí hormonální poruchy, naopak je pro člověka cenným zdrojem bílkovin a rozhodně stojí za to ji například ve formě tofu zařadit do svého jídelníčku. Tento zeleninový sýr je schopný téměř dokonale nahradit tvaroh, ale na trhu jsou v nabídce také uzené varianty, ze kterých můžete tvořit spoustu různých dobrot a pochoutek.