Ti nejlepší kuchaři nalijí do vroucího vývaru sklenici studené vody. Díky tomu nakonec zůstane čirý

Vyzkoušejte také tento geniální trik a přidejte do vroucího vývaru sklenici studené vody. Výsledek vás zaručeně příjemně překvapí a jinak už jej nikdy vařit nebudete.

Vývar z masa i Zdroj fotografie: Pexels
                   

Vývar patří mezi oblíbené pokrmy v mnoha domácnostech nejen pro svou vynikající chuť, ale taky velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, kterými velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Existuje přitom několik způsobů, jak si tento životabudič připravit co nejlepší a nejchutnější. Tajemství jeho čirého vzhledu spočívá v tomto jednoduchém triku. Díky němu bude vaše polévka vypadat a chutnat jako od profesionálů.

Jak připravit nejlepší vývar

Základním pravidlem, které je třeba za všech okolností dodržovat, je výběr surovin té nejvyšší kvality. Aby byla polévka opravdu tak prospěšná a lahodná, přidejte do ní jen tu nejlepší zeleninu a maso. Důležitou roli hraje také dodržování postupu při přidávání jednotlivých surovin. Jedině tak se do vývaru mohou uvolnit veškeré látky i aroma a výsledek bude opravdovým gurmánským zážitkem, na kterém si pochutnají i ty nejmlsnější jazýčky.

Na co si dát při přípravě vývaru pozor

Maso přidejte ještě ve chvíli, kdy je voda studená. Tímto způsobem předá vodě veškerou chuť a vůni. Sůl naopak přidávejte až úplně nakonec. Ve slané vodě se vůně a chutě dalších surovin neuvolňují. Nesnažte se proces vaření této polévky nějak uspíšit. Čím déle a pomaleji jej budete vařit, tím bude výsledek průzračnější a chutnější. Vznikající pěnu odebírejte pomocí lžíce. Po změknutí můžete maso vyjmout a vložit do vývaru zeleninu a další přísady, abyste je nerozvařili a nepřišli o žádoucí chuť.

Sbírání pěny z vývaru iZdroj fotografie: Depositphotos
Tajemství dokonale chutného a čirého vývaru

Pokud se vám i přes dodržování veškerých těchto pravidel nedaří vývar nezakalit, pak byste rozhodně měli vyzkoušet tento jednoduchý, ale extrémně účinný trik. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je jedna sklenice studené vody. Tu stačí ve správný čas přilít ke zbytku surovin a zjemnit tak barvu uvařeného vývaru. Po dovaření zůstane vývar dokonale čirý – a přesně tak by měl vypadat.

Příprava vývaru v hrnci

Pokud má mít vývar zlatavou barvu, je dobré vařit ho s cibulí ve slupce

V čem spočívá tajemství přidané vody

Tím, že do vývaru přilijete sklenici studené vody, snížíte jeho teplotu. To způsobí, že se z vývaru ztratí kal. Odborníci tento způsob úpravy vývaru nazývají temperování. Kromě sklenice vody lze použít také kostky ledu, které fungují stejně dobře a efektivně jako obyčejná voda. V případě potřeby je možné navíc postup několikrát opakovat a dosáhnout tak požadovaného výsledku. 

Jak nejlépe skladovat vývar

I delší uchovávání polévky se řídí pravidly, která byste neměli podceňovat. V opačném případě ztratíte její nutriční hodnotu, vůni a chuť. Nejlepší způsob skladování vývaru je vyjmout z něj maso i všechnu zeleninu, tímto způsobem dobu pro jeho uložení výrazně prodloužíte. Týdny i měsíce vám však bezpečně vydrží uskladněný v mrazáku.

Jak na poctivý vývar

Jaká pravidla při přípravě vývaru dodržujete vy?

Zdroj: Pysznosci
Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Zobrazit další články