Loupat žampiony před vařením, či nikoliv? Slupka v sobě schovává spoustu živin
Mnoho lidí si neustále klade otázku, zda je potřeba loupat žampiony před jejich zpracováním. Odpověď vás možná překvapí.

Obsah článku
Žampiony patří mezi nejoblíbenější druhy hub po celém světě. Jsou chutné, dají se z nich připravit různé přílohy a navíc nejsou vůbec náročné ke zpracování. Mnoho lidí si nicméně stále klade otázku, zda je potřeba oloupat je před vařením. Redakce webu adbz našla odpověď na toto časté dilema a pravda nejspíše většinu lidí překvapí.
Je skutečně nutné žampiony před vařením loupat?
Pokud si také často kladete otázku, zda je nutné loupat žampiony před vařením, určitě nejste sami. Jedná se o velmi časté dilema, které jedni zavrhují, zatímco podle ostatních je to nezbytnost. Odpověď je nicméně podle serveru Smakosze jasná – tento druh hub skutečně loupat potřeba není a má to hned několik podstatných důvodů.
Žampiony totiž rostou v přísně kontrolovaných pěstebních podmínkách, takže nejsou tolik kontaminované jako například lesní houby. Zejména pokud je smažíte nebo chcete upéct, neexistuje žádné riziko nakažení bakteriemi. Stačí je tedy důkladně omýt pod teplou vodou.
Nejvíce užitečných živin se skrývá právě pod slupkou
Dalším zásadním důvodem, proč byste neměli loupat žampiony před jejich konzumací, je podle webu Healthline skutečnost, že se nejvíce užitečných složek nachází právě pod jejich slupkou. Pokud byste ji odstranili, houby přijdou o značné množství vlákniny, vitamínů a minerálů, a to zejména co se týká vitamínu D, železa a draslíku.
Kromě toho stojí za zmínku, že pravidelná konzumace hub, ať už žampionů nebo jiných oblíbených druhů, nabízí řadu zdravotních benefitů. Právě díky obsaženým složkám působí antibakteriálně a protizánětlivě, takže se je rozhodně vyplatí přidat do jídelníčku.
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
22 h
udalosti247.cz
19 h