Pění vám vývar? Šéfkuchař prozradil, co je příčinou a kdy je lepší pěnu odstranit
Hovězí vývar se skvěle hodí na přípravu polévek, ovšem při vaření se vytvoří pěna, která vám může vývar zakalit. V některých případech je nutné ji odstranit.
Obsah
Chystáte se uvařit chutnou polévku, vložíte maso do hrnce s vodou a přivedete ji k varu. Při vaření se ale začne objevovat pěna. Tu je ovšem někdy nutné odstranit, jinak vývar nebude krásně čirý a čistý. Ne vždy ale vyberete pěnu všechnu. Avšak existují triky na to, aby byl vývar krásně průhledný a nebyl zakalený.
Složení pěny ve vývaru
Maso se skládá z proteinů, tuků a někdy i částí kostí. Během vaření většina bílkovin zůstane uvnitř masa, ale část z nich se uvolní do vody, kde při vysokých teplotách vytváří pěnu. Většinou má šedivou nebo bílou barvu. Pěna je neškodná, během vaření se vmísí, ale vývar je poté zakalený.
Kdy odstranit pěnu z vývaru
Mnoho lidí pěnu z vývaru vybírá, je to většinou jen z estetický důvod. Vzhledem ke složení pěny je naprosto neškodná. Někdy je ale její barva tmavě hnědá nebo šedá, to znamená, že na mase byly zbytky krve, nebo dokonce kostí, a tu je nutné z vývaru odstranit.
Jak odstranit pěnu z vývaru
Během dvaceti minut vaření se pěna většinou vmísí do vývaru. Pěnu na povrchu můžete vybrat lžící nebo pomocí sítka. Není ale nutné ji odstranit, pokud jste použili kvalitní maso a před vařením ho důkladně omyli. Maso je vždy dobré vkládat do studené vody a pomalu přivést k varu.
Výběr vhodného masa a surovin
Pokud chcete předejít tvorbě velkého množství pěny, přidejte do vývaru cibuli, která celý proces zpomalí nebo zastaví. Důležitý je také výběr masa, pokud použijete mladé telecí, bude produkovat méně bílkoviny než starší hovězí. Maso by mělo být kvalitní bez chemického ošetření a zbytků krve nebo kostí.
Maso je výborný zdroj bílkovin
Pěna je složena převážně z bílkovin, které vývar nasytí, a tak bude mnohem výživnější. Při odstraňování pěny myslete na to, že bílkoviny jsou pro tělo důležité a maso je jedním z jeho hlavních zdrojů. Pěnu proto není nutné vybírat, odstraníte tak i důležité živiny pro vaše tělo.
Samozřejmě je jen na vás, zda pěnu vyberete, nebo ne. Obě možnosti jsou svým způsobem správné. Pokud ovšem budete chtít krásně průhledný vývar, odstranění pěny se nevyhnete. Nejlepší je vařit maso v celku, většina bílkovin zůstane uvnitř masa, naporcujte ho až po uvaření.
Necháváte pěnu ve vývaru se vmísti, nebo ji pro jistotu odstraňujete?