Díra v rukojeti pánve neslouží jen k pověšení. Při vaření se také hodí jako držák vařečky

Rukojeť pánve slouží k lepší manipulaci, případně zavěšení. O dalším praktickém důvodu jste nejspíš nevěděli.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Jistě jste si všimli, že pánve disponují otvorem na rukojeti. Je pravda, že jednou z funkcí rozhodně je možnost jejich zavěšení. K tomuto kroku se ale upínají spíše profesionální kuchaři, kteří potřebují mít příslušenství neustále po ruce. V domácích podmínkách se ale často snažíte nádobí ukrývat do polic a skříní a vkládat je do sebe, abyste ušetřili místo v kuchyni. Druhá funkce je ale velmi pragmatická.

Na co také slouží otvor v rukojeti pánve

Vaříte-li často, tak víte, kolik nádobí, lžic, hrníčků, misek a vidliček je potřeba, obzvláště, pokud se pustíte do vaření náročnějšího, nebo vícechodového pokrmu. Míváte problém, že potřebujete neustále něco míchat a nevíte, kam odložit vařečku, nebo lžíci, kterou jídlo ochutnáváte? Už nebudete potřebovat talířek, na který náčiní odkládáte. Použijte otvor v pánvi.

Tento otvor složí přesně k tomuto účelu. Funguje prakticky jako stojan, kde si můžete vařečku po promíchání jídla odložit. A nejen, že ji nebudete hledat, protože bude mít své místo, ale plotýnky nebudou samá skvrn od omáčky, protože vše z vařečky bude případně kapat zpět do pánve. Stejně tak můžete využít i otvoru v rukojetích hrnců. Buďte ale opatrní, aby náčiní nebylo plastové, nebo plast neobsahovalo, vysoká teplota by je mohla snadno zničit a kuchyní by pronikal nepříjemný odér.

Jak vybrat pánev, aby dlouho vydržela

Dnes je na trhu nespočet typů pánví v různém cenovém rozpětí. Vždy vycházejte z toho, na jakém typu vařiči ji budete užívat, zda na indukci, elektrickém, nebo plynovém. Pánve se také dělí podle pokrmu, který připravujete. Jsou pánve speciálně na palačinky, grilovací pánve, hluboké na smažení a na přípravu více porcí, nízké pánve se hodí na smažení vajíček či opékání masa, Wok na asijské pokrmy a nudle, či pánve na soté, které ocení hlavně milovníci omáček a těstovin.

pokrm servírovaný na pánvi iZdroj fotografie: Pixabay

Většina pánví nepatří do myčky, aby nedošlo k poškození povrchu a tím ztrátě vlastností, které jsou pro jednotlivé pánve charakteristické. Nepoužívejte ani ostré předměty, kterými byste mohli dno pánve poškodit. Jsou i pánve vhodné na zapékání. Je nutné se ale ubezpečit, že pánev, kterou se chystáte dát do trouby, má žáruvzdorné držadlo.

Na co odkládáte vařečky a jiné náčiní?

Zdroj: Insider
Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články