Krájejte cibuli, aniž by vám ukápla jediná slza. Nejlépe funguje voda, ventilátor či brýle
Asi se nenajde nikdo, koho by po krájení cibule někdy neštípaly oči. Lze tomu však opravdu snadno předejít díky šikovným trikům.

Obsah článku
Když krájíte cibuli pod maso nebo třeba do guláše, obvykle vše provází gejzír slz – znáte to? Lidí, kteří jsou vůči této zákeřné biologické zbrani odolní, mezi námi není právě mnoho. Pokud však mezi ně nepatříte, nezoufejte, pomoci si můžete ověřenými triky.
Proč při krájení cibule slzíme
Je to vlastně jednoduché. Dokud do cibule nezakrojíte, tak štiplavá není. Ovšem jakmile to uděláte, vytvoří se díky působení vzduchu slzotvorné sloučeniny, jak píše web Customs. Tyto sloučeniny jsou tvořeny methioninem a cysteinem, které patří do skupiny aminokyselin.
A když se cibule krájí na plátky nebo kostičky, uvolňují se tyto sloučeniny do okolního vzduchu. A právě to je okamžik, kdy začne přítomný enzym přeměňovat aminokyseliny na slzotvorné sloučeniny. Ty vám následně naservírují opravdu nepříjemnou formu kyseliny sírové, která dráždí nervy v okolí očí a způsobuje slzení.
Jak zabránit pláči při krájení cibule
Otázka plačtivosti při zpracování cibule nedala spát ani Andree Riveře Wawrzyn, redaktorce známého webu TheKitchn. Různé metody zmírnění štiplavosti vyzkoušela a její hodnocení dopadlo vskutku prazvláštně. Zvítězila totiž metoda, od které byste to nečekali.
Mikrovlnná metoda: Ohřívání cibule
Hodnocení: 2/10: Tato metoda spočívá v tom, že neoloupanou cibuli ohřejete v mikrovlnné troubě po dobu 30 sekund na nejvyšší výkon, oloupete ji a poté nakrájíte. Podle Andrey však měla spíše opačný efekt. Myslí si, že působení tepla bylo příliš krátké.

Metoda chlazení v lednici
Hodnocení: 4/10: Při testování byla oloupaná a rozpůlená cibule před krájením 15 minut chlazena v lednici. Podle všeho však tento postup neměl na podráždění očí skoro žádný vliv. Andrea jen poznamenala, že při tom méně plakala – oči ji však štípaly stejně.
Držení chleba v ústech
Hodnocení: 5/10: Tato zvláštní metoda spočívá v tom, že při krájení cibule držíte v ústech krajíc chleba. Podle Andrey byly výsledky podobné jako v předchozím případě. Ovšem držet kus chleba v ústech po delší dobu jí přišlo poměrně nepohodlné.
Potírání nože citronem
Hodnocení: 6/10: Podle tohoto hacku je třeba při krájení cibule nůž pravidelně potírat citronem. Andrea k tomu říká, že určité podráždění sice zaznamenala, ale celkové nepříjemné pocity byly výrazně menší. Hlavní nevýhodou podle ní byla neustálá potřeba nanášení citronové šťávy.

Ponoření cibule do vody
Hodnocení: 7/10: Půlky cibule se před krájením namočily na 15 minut do vychlazené vody. Tato technika prý výrazně snížila počáteční štiplavost cibulových výparů a oddálila případné podráždění až do pozdějších fází krájení.
Krájení v blízkosti ventilátoru
Hodnocení: 8/10: Umíte si představit, že byste si vedle prkénka postavili malý větrák? Pak uděláte dobře. „Sice to způsobilo trochu nepořádek s cibulovými slupkami, ale výpary se mi nedostaly do očí, takže jsem byla ušetřena slz,“ uvádí Andrea. Ale při každém vaření si to popravdě představit neumíme.
Nošení ochranných brýlí
Hodnocení: 9/10: Jako nejúčinnější metoda se ukázalo nošení ochranných brýlí, v tomto případě plaveckých. Vzduchotěsné utěsnění zcela zabránilo tomu, aby se cibulové výpary dostaly do očí, takže žádné podráždění nenastalo. Jen to není tak úplně komfortní, proto jen devět hvězdiček z deseti.
udalosti247.cz
11 h
udalosti247.cz
11 h
udalosti247.cz
12 h
udalosti247.cz
12 h