Proč kuchaři přidávají do vývaru ocet: Nejen, že je díky němu chutnější. Rozpustí chrupavky

Držte se rady světoznámých šéfkuchařů a vykouzlete ze svého všedního vývaru zdraví prospěšnou a vitamíny nabitou bombu. Do polévky stačí přidat jen ocet.

i Zdroj fotografie: Kui-Doraku/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
                   

Každá správná hospodyňka by měla umět uvařit lahodný a silný vývar. Ve většině rodin se recept na vývar dědí z generace na generaci a výsledkem je pak chutná polévka plná vitamínů a pro člověka zdraví prospěšných látek. Světoznámí kuchaři však mají jeden trik, díky kterému je vývar ještě lepší a lahodnější než obvykle.

Trocha octa zlepší chuť i složení vývaru

Základem dobrého vývaru je samozřejmě maso a také zelenina. Čím vyšší kvality jsou ingredience, tím lepší je potom polévka. Podle rad šéfkuchařů se dobrý vývar neobejde bez přidání lihového octa. Zní to možná zvláštně, ale lihový ocet dodá vývaru jemnou a vyváženou chuť, díky které bude naprosto neodolatelný.

Bílá pěna z vývaru by se měla vždy odstranit. Není sice nebezpečná, ale výslednému pokrmu rozhodně nepřilepší

Kyselý ocet pomůže nejen vyvážit chuť v polévce, ale díky kyselině octové, která je pro polévku nejvíce důležitá, se rozpustí chrupavky a pojivové tkáně, které se v mase nachází. Díky tomu bude maso mnohem křehčí a jemnější než v polévce bez přidaného octa a vývar se navíc obohatí o kolagen. Ten je v mase obvykle hluboko ukrytý, ale díky octu se z něj snadno uvolní. Vývar bude proto i mnohem zdravější.

Kuřecí vývar iZdroj fotografie: Depositphotos

S octem v polévce to však rozhodně nepřehánějte. Na celých pět litrů vývaru stačí pouze jedna polévková lžíce octu. I tak malým množstvím docílíte všech benefitů, které přidaný ocet v polévce nabízí. Ideální čas na přidání octu do polévky je doba, kdy už je maso nějakou dobu vařené, ale ještě jste do vývaru nepřidali zeleninu. Maso už je měkké a ocet mnohem lépe otevře jeho struktury.

Lahodná a zdraví prospěšná polévka

Díky tomuto jednoduchému triku tak můžete ze svého všedního vývaru vykouzlit chuťový zážitek pro sebe i všechny své blízké. Přidáním octu do vývaru získá polévka na hodnotě i pro vaše zdraví a klouby, právě díky obsaženému kolagenu v pojivových tkáních. Vývar je proto důležitou součástí jídelníčku, kterou si navíc můžete připravovat v různých variantách. Výborná je verze s kurkumou a zázvorem nebo například s feferonkami.

Jak připravujete vývar vy?

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články