Díra v rukojeti pánve neslouží jen k pověšení. Při vaření se také hodí jako držák vařečky

Rukojeť pánve slouží k lepší manipulaci, případně zavěšení. O dalším praktickém důvodu jste nejspíš nevěděli.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Jistě jste si všimli, že pánve disponují otvorem na rukojeti. Je pravda, že jednou z funkcí rozhodně je možnost jejich zavěšení. K tomuto kroku se ale upínají spíše profesionální kuchaři, kteří potřebují mít příslušenství neustále po ruce. V domácích podmínkách se ale často snažíte nádobí ukrývat do polic a skříní a vkládat je do sebe, abyste ušetřili místo v kuchyni. Druhá funkce je ale velmi pragmatická.

Na co také slouží otvor v rukojeti pánve

Vaříte-li často, tak víte, kolik nádobí, lžic, hrníčků, misek a vidliček je potřeba, obzvláště, pokud se pustíte do vaření náročnějšího, nebo vícechodového pokrmu. Míváte problém, že potřebujete neustále něco míchat a nevíte, kam odložit vařečku, nebo lžíci, kterou jídlo ochutnáváte? Už nebudete potřebovat talířek, na který náčiní odkládáte. Použijte otvor v pánvi.

Tento otvor složí přesně k tomuto účelu. Funguje prakticky jako stojan, kde si můžete vařečku po promíchání jídla odložit. A nejen, že ji nebudete hledat, protože bude mít své místo, ale plotýnky nebudou samá skvrn od omáčky, protože vše z vařečky bude případně kapat zpět do pánve. Stejně tak můžete využít i otvoru v rukojetích hrnců. Buďte ale opatrní, aby náčiní nebylo plastové, nebo plast neobsahovalo, vysoká teplota by je mohla snadno zničit a kuchyní by pronikal nepříjemný odér.

Jak vybrat pánev, aby dlouho vydržela

Dnes je na trhu nespočet typů pánví v různém cenovém rozpětí. Vždy vycházejte z toho, na jakém typu vařiči ji budete užívat, zda na indukci, elektrickém, nebo plynovém. Pánve se také dělí podle pokrmu, který připravujete. Jsou pánve speciálně na palačinky, grilovací pánve, hluboké na smažení a na přípravu více porcí, nízké pánve se hodí na smažení vajíček či opékání masa, Wok na asijské pokrmy a nudle, či pánve na soté, které ocení hlavně milovníci omáček a těstovin.

pokrm servírovaný na pánvi iZdroj fotografie: Pixabay

Většina pánví nepatří do myčky, aby nedošlo k poškození povrchu a tím ztrátě vlastností, které jsou pro jednotlivé pánve charakteristické. Nepoužívejte ani ostré předměty, kterými byste mohli dno pánve poškodit. Jsou i pánve vhodné na zapékání. Je nutné se ale ubezpečit, že pánev, kterou se chystáte dát do trouby, má žáruvzdorné držadlo.

Na co odkládáte vařečky a jiné náčiní?

Zdroj: Insider
Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Jak působí kratom? Poznejte ho blíže
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Michaela Kuklová překonala rakovinu, ale o lásku nestojí. „Když se zamiluji, lítám v tom jak malá holka, takže jsem si lásku zakázala,“ říká
Události247.cz
Události247.cz
Konec známkování na prvním stupni? Nesmysl, myslí si většina Čechů
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
I zkušení řidiči se na silnici dopouští mnoha chyb. Nehoda může skončit smrtí celé posádky