S „krajinářským domem“ si architekti vyhráli: Množství použitých materiálů má napodobovat rozmanitost přírody

Kde si architekti nemohli vyhrát s horizontálním prostorem, to dohnali na tom vertikálním. „Krajinářský dům“ spojuje interiér s exteriérem a nevšedně zapojuje několik úrovní podlahy.

krajinarsky dum i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre
Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií
                   

Jestliže platí příměr, že hlad je nejlepší kuchař, potom omezený prostor je nejlepší architekt. Architekti v Nantes totiž na celkem malém pozemku vystavěli dům se vskutku neotřelým designem. Exteriér „krajinářského domu“ přitáhne pozornost použitými materiály, zatímco interiér minimem použitých vnitřních dveří.

Dům na vyšší i nižší úrovni

Parcela ve městě Nantes ve Francii toho neměla do začátku moc co nabídnout. Architekti ze společnosti Mabire Reich se rozhodli co nejvíce zachovat prostor zahrady, aniž by utrpěla obytná plocha domu. S touto výzvou si poradili tak, že si umně pohráli s úrovněmi domu. Ten tedy v podstatě disponuje třemi úrovněmi, které jsou různě průchozí. Jednotlivé „plošiny“ se většinou prolínají za využití rozevírajících se úhlů, jež mezi sebou svírají. Majitelé díky tomuto hravému pojetí mohou z vyšších pater obdivovat krásy města Nantes, z nižší potom výhled do okolních zelených zahrad.

Napojení na přírodu „krajinářského domu“ pak najdete nejen z hlediska maximálně prosklených prostorů domu, ale také materiálů, jejichž různorodost rovněž odráží přírodu v okolí. Dřevu je ponechána jeho hrubost, kovové části odráží déšť, přirozenost byla ponechána i pryskyřici nebo cementu. Ani v zahradě nenajdete nalinkované záhony, ale spíše přirozeně „divokou“ zeleň.

krajinarsky dum centrální část iZdroj fotografie: Tiskové materiály Mabire Reich, fotograf Guillaume Satre

Hra jednotlivých úrovní prostoru

Stejně jako mnoho dalších i „krajinářský dům“ využívá v maximální možné míře slunečních paprsků. Ty prohřívají interiér skrze velké prosklené části domu. Na co jim síly nestačí, zastane krb. Nicméně tím podobnost s jinými objekty končí. Centrální část domu je zcela otevřená. Mezi obývacím pokojem, kuchyní a pracovnou nenajdete jediný předěl v podobě interiérových dveří. I přes otevřenost prostoru zde ale najdete jistá zákoutí, která vznikla užitím šikmých ploch a několika úrovní podlahy.

Jiné pojetí poté panuje u jednotlivých pokojů obyvatelů domu. Ty jsou sice oddělené dveřmi, ale přesto je u nich zachována vzdušnost a nasycenost přirozeným slunečním světlem. Stranou zvědavých pohledů takto najdete dětský pokoj, ložnici, šatnu a koupelnu s toaletou. Je však zřejmé, že členitost a především hravost hlavního prostoru domu přímo vybízí ke strávenému času s rodinou.

Architekti:Mabire Reich
Realizace:2015
Lokalita:Nantes

Galerie

Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií

Jak se vám líbí hra s prostorem a úrovněmi v tomto domě?

Zdroj: Mabire Reich
Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Denisa Hálová

Zobrazit další články