Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik, díky kterému toustovač vyčistíte od všech usazených i připálených nečistot. Pomůže vám s tím směs jedlé sody a škrobu.
Toustovač patří mezi jeden ze základních malých spotřebičů snad každé domácnosti. Oblíbený je díky svému snadnému používání a univerzální přípravě libovolných pokrmů. Při pečení však velmi snadno dochází k jeho znečištění a připálení zbytků sýra i dalších potravin. Abyste všechny tyto nečistoty odstranili, připravte si pro jeho údržbu účinnou směs z jedlé sody a škrobu.
Na co si dát při používání pozor
Mastnota, roztavený sýr, ale i šťávy ze zeleniny mohou v toustovači způsobit nemalé škody. Odstranit tyto skvrny pak často bývá opravdovou noční můrou. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak si s tímto problémem poradit i bez chemických přípravků a namáhavého drhnutí, kterým byste navíc mohli zařízení poškodit. Obzvlášť pozorní musíte být, aby vám voda ani žádné přípravky nezatekly, kam nemají, a nezpůsobily zkrat.
Jak pečovat o toustovač
Aby vám tento malý spotřebič co nejdéle a nejlépe sloužil, musíte jej pravidelně čistit a udržovat v co nejlepším stavu. Po každém použití tak všechny odnímatelné části odeberte a postupně důkladně umyjte. Zpět do zařízení je vraťte, až opět zcela vyschnou, aby nedošlo k nežádoucímu styku některých částí přístroje s vodou.
Čím déle budete čištění toustovače odkládat, tím náročnější celá práce bude. Zatvrdlé připálené zbytky jídla ulpívají na jeho povrchu opravdu silně a hrubou sílu k jejich odstranění využít nemůžete. Ideální je ihned po použití odstranit nečistoty pomocí kartáče s měkkými štětinkami. Tím předejdete poškození a poškrábání povrchu zapékacích vložek.
Možná jste nevěděli o tom, že rošt, který je v každé troubě, nemusíte používat jen při pečení masa. Má totiž ještě jedno skvělé využití.…
více
Jak vyčistit toustovač
Pokud se potýkáte s opravdu silným znečištěním, pomůže vám kombinace jedlé sody a škrobu, kterými nahradíte běžné chemické přípravky plné nebezpečných látek. Stačí toustovač rozehřát a v půl hrnku vody smíchat 1 polévkovou lžíci jedlé sody a 4 lžíce bramborového škrobu. Směs nalejte na desky rozehřátého toustovače a po 5 minutách pečení hmotu i s veškerou špínou odstraňte.
Jak předejít znečištění toustovače
Abyste si ušetřili práci i námahu s neustálým čištěním vnitřku toustovače, použijte k přípravě pokrmu pečicí papír. Jednoduše nechte přístroj rozehřát a před vložením jídla obě jeho strany překryjte pečicím papírem. Po skončení přípravy tuto papírovou vrstvu jednoduše vyhodíte do koše a zapékací vložky včetně dalších částí zůstanou netknuté.