Uchovejte si chutě po celý rok. Efektivní metoda sterilizace sklenic v troubě

Už naše babičky zavařovaly ovoce a zeleninu na další rok. Nechte se inspirovat jejich radami a při zavařování využijte klasickou troubu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zavařování je v českých domácnostech velmi populární. A není divu, jde totiž o ideální způsob, jak si vytvořit zásoby ovoce nebo zeleniny na zimní čas. Pokud se vám celý proces podaří, budete mít plody své zahrádky k dispozici po celý delší rok. Ke správnému zavaření je důležitý výběr vhodných a zdravých plodů, ale také správných sklenic a jejich důkladná sterilizace. Celý proces zavařování vám usnadní trouba.

Pečlivě připravené sklenice jsou základ

Výbornou zeleninou vhodnou pro zavařování jsou určitě cukety, okurky nebo například papriky. Zavařením uchráníte jejich čerstvost a chuť na dlouhý čas. Už naše babičky uměly zavařovat téměř cokoliv a díky nim máme také k dispozici mnoho zkušenostmi ověřených rad a triků, jak si samotné zavařování usnadnit. Pokud vás například trápí to, že sklenice se zavařeninou nejdou otevřít, pak využijte našich rad na adbz.

Před zavařováním se vyplatí věnovat pozornost výběru víčka: Detaily jako chemická odolnost či těsnění ovlivní výsledek

Na zavařování nepotřebujete speciální hrnec, využít můžete obyčejnou troubu. Nejdříve si v ní ale vysterilizujte dobře umyté sklenice, abyste se zbavili všech bakterií a nečistot. Kdyby ve sklenici zůstaly, dále by se šířily a s vašimi zavařeninami by to nemuselo dobře dopadnout. Paní Květa K. ze Vsetína poslechla radu své babičky a sklenice už jinak nesterilizuje: „Naskládám sklenice i šroubovací víčka na plech, do kterého naleju trochu vody, a nechám v troubě čtvrt hodinky sterilizovat při 100 °C. A nejlepší je, že pak v té troubě můžu hned i zavařovat.

K zavařování nepotřebujete hrnec, stačí trouba

Ovšem mějte na paměti, že použití trouby ke sterilizaci není vhodné pro všechny druhy víček. Nevhodné jsou například sklenice s gumovým těsněním. Pokud máte sklenice i víčka připravené, pusťte se do jejich plnění. Podle webu iReceptář je právě k plnění sklenic nejlepší použití velkého trychtýře, který vám práci velmi usnadní. Po dokončení tohoto kroku vyložte pekáč pečicím papírem nebo utěrkou a uzavřené sklenice na něj jednoduše naskládejte. Dejte pozor, aby se sklenice vzájemně nedotýkaly, mohly by prasknout.

zavařená zelenina iZdroj fotografie: Pexels
Zeleninu budete mít díky zavařování k dispozici po celý rok

Pekáč se sklenicemi vložte do trouby vyhřáté na 130 stupňů a ponechte je tam zhruba 30 minut – doba záleží také na typu trouby i konkrétní zavařenině. Troubu poté vypněte a sklenice v ní ještě 15 minut nechte. Po uplynutí doby pekáč vyndejte, sklenice postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Následně zkontrolujte, že jsou víčka pevně přichycená a nejsou vypouklá, pak byste museli proces zopakovat.

Sklenice jsou vyvařené, marmelády či zavařeniny hotové, ale vám se pořád něco nezdá? Možná vás trápí nevzhledné etikety na sklenicích, které kazí dojem z odvedené práce. Web VeseléBydlení radí napřed sklenice odmočit, pokud to nepomůže, vezměte si na pomoc hadřík namočený do trochy oleje. Zbytky lepidla by měl odstranit lak na nehty.

Jak využíváte troubu při zavařování vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články