Aby bylo vaše zavařování úspěšné, je potřeba dodržovat určitá pravidla. Dbejte mimo jiné na výběr správných víček, jinak můžete celou várku rovnou vyhodit.
Zavařování je jedním z oblíbených způsobů, jak uchovávat potraviny po opravdu dlouhou dobu. Chutné marmelády, kompoty, ale i fermentované produkty nebo nakládaná zelenina se vám pak doma budou hodit až do příští sezóny. Aby však všechna vaše práce nepřišla vniveč, měli byste věnovat pozornost těmto detailům, které rozhodnou o kvalitě zavařování.
Jakým chybám se vyhnout
Důležitou roli hraje především kvalita a stav zavařovaných surovin, stejně jako používaného materiálu. Každý kousek ovoce nebo zeleniny byste napřed měli důkladně prohlédnout a ujistit se, že do várky nepřidáváte shnilý nebo plesnivý kus, který by mohl ovlivnit chuť i konzistenci celého výrobku. Navíc by došlo k rychlému zkažení celé směsi.
Důkladná příprava nádobí
Veškeré nádobí a pomůcky, které budete k práci využívat, musí být opravdu čisté a kvalitní. Poškozené skleničky nebo víčka mohou špatně těsnit. Vzduch, který k jídlu pronikne, pak zapříčiní jeho rychlejší rozklad. Kontrolu a přípravu jednotlivých kusů se tak rozhodně nevyplatí podceňovat. Těch pár minut, které byste možná ušetřili, by vás nakonec připravilo o hodiny práce.
Jaká existují víčka
V dnešní době je k dostání opravdu velké množství zavařovacích sklenic, ale i víček. Některá vám mohou práci výrazně usnadnit, jiná mají zase výrazně nižší pořizovací cenu. Otázka pak je, jak dlouhá je jejich životnost a jestli se nevyplatí investovat do dražšího materiálu. Na výběr máte především ze šroubovacích víček, termo víček nebo plechových lemovacích.
Na co se při výběru zaměřit
Při přípravě na zavařování a chystání zavařovacích sklenic byste měli zvážit, čím dané sklenice naplníte. Jak často po jejich otevření je budete chtít opět uzavřít a otevřít. Dále promyslete, jak dlouho budete chtít zpracované potraviny uvnitř uchovávat a zda je budete zpracovávat formou sterilizace, nebo pasterizace. Všechny tyto faktory musíte při výběru zohlednit.
Jak vybrat ideální víčka
Víčka by měla být především ošetřena ochrannou vrstvou laku zevnitř i zvenku. V případě, že tato vrstva chybí, potraviny rychle zoxidují a zkazí se. Lakovaná víčka také musí být chemicky odolná. Vnitřní část by měla být při vynaložení síly ohýbatelná a po stlačení se vrátit do původního tvaru. Zkontrolujte také stav těsnící gumičky, která nesmí být zkroucená, špinavá ani jinak poškozená.