Není důležitá síla, ale technika: Jak otevřít i ty nejodolnější zavařovací sklenice

Otevřít silně utaženou sklenici nebo lahev může dát mnohdy zabrat. Pomocí těchto užitečných triků to však pro vás bude od nynějška hračka.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Určitě jste se již setkali se situací, kdy jste si chtěli otevřít zavařovací sklenici s okurkami nebo džemem, ale její víko za žádnou cenu nechtělo povolit – ani když jste si do ruky vzali ručník nebo utěrku. Tato zapeklitá situace nemá mnoho řešení, a proto se lidé spoléhají na silnější jedince v domácnosti, kteří by víčkem dokázali s pevnou vůlí otočit. Ale co když budete doma sami? V takovém případě můžete vyzkoušet níže uvedené triky, které vám pomohou otevřít i ty nejodolnější sklenice. 

1) Správný úchop

Zásadním pilířem úspěchu při otevírání odolné sklenice je správný a pevný úchop víka. Pokud vám tedy již nepomáhá ručník ani utěrka, můžete si na své zpocené dlaně navléct gumové rukavice a obalit víko fólií. Tímto způsobem zajistíte, že se vám sklenice nebude nijak protáčet, a vy ji budete schopni pomocí svého úsilí mnohem snadněji otevřít. 

2) Uchopte sklenice za její dno 

Horní část zavařovacích sklenic není mnohdy příliš ergonomická (přinejmenším pro její otevření silou), protože nemá žádný úchyt. Mnohem více se vám proto vyplatí, pokud při otevírání zafixujete její víko a budete se snažit otáčet samotnou nádobou – jednoduše jednou rukou pevně držte víčko a druhou uchopte sklenici. Ještě větší páky dosáhnete samozřejmě v případě, pokud budete víkem otáčet do protisměru. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

3) Zaklepejte na dno sklenice

Sklenice vám často nemusí jít otevřít především proto, že jim v tom brání těsné vakuum, které zajišťuje čerstvost potravin. Pokud se jej tedy dokážete zbavit zvnějšku, máte vyhráno a nádoba snadněji povolí. Stačí ji naklonit pod úhlem 45 stupňů a dlaní pevně klepnout na její dno. Tomuto jevu se říká efekt vodního kladiva a funguje tak, že uvolňuje podtlak v uzavřeném prostoru. Pokud postup provedete správně, měli byste zaslechnout cvaknutí, které signalizuje to, že lze sklenici opět snadno otevřít. 

4) Použijte teplo

Možná jste již slyšeli o fenoménu tepelné roztažnosti, kdy teplo způsobuje, že se kovový vršek sklenice trochu roztáhne právě tak, aby se uvolnil. Abyste toho dosáhli, musíte se ujistit, že zahříváte pouze víčko – například na něj pusťte horkou vodu z kohoutku, postavte sklenici dnem vzhůru do hrnce s vařící vodou nebo na zahřátí víka použijte fén. Dávejte si však pozor, pokud láhev vyndáváte z chladu, protože náhlé teplo může sklenici snadno rozbít.   

iZdroj fotografie: Depositphotos

5) Poklepávání na víko sklenice 

Podtlak ve sklenici můžete také odstranit uvolněním spojení mezi jejím ústím a uzávěrem, a to pomocí systematického poklepávání na silně utažené víko. Jednoduše uchopte jednou rukou sklenici, do druhé vezměte malou dřevěnou lžičku nebo nůž a poté začněte klepat na uzavřené víko. Jakmile uslyšíte praskání nebo cvaknutí, máte vyhráno. 

6) Použijte kuchyňské náčiní

Najděte si vhodné kuchyňské náčiní (například druhý konec lžíce, nůž nebo malý háček na konci otvíráku na konzervy) a zkuste uzavřené víko trochu pootevřít – jednoduše jej opřete o sklenici a pohybujte jím směrem nahoru, přičemž celý uzávěr obejděte dokola a v každém místě sáhněte trošku pod něj. Dávejte si však pozor, abyste pohyby neprováděli příliš divoce, neboť v takovém případě se může víko velmi snadno rozbít. 

Jaký způsob se nejlépe osvědčil vám?

Zdroj: LifeHacker
Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Nečekané příznaky vysokého krevního tlaku: Když hodnota překročí 180/120 mm Hg, znecitliví ruce
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Kočka zachránila svou 73letou majitelku, která se propadla půdou až k potoku. Dovedla k ní záchranáře
Události247.cz
Události247.cz
Strach z útoků: Menšiny se bojí o své životy. Vládu to ale nezajímá
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Vrátíte se do chladného bytu a zapnete radiátor na 5? To je chyba. Je lepší pustit ho na střední stupeň a vyčkat