Překvapivá přísada, díky které zůstanou nakládané okurky tvrdé a křupavé
adbz.cz » Hobby » Překvapivá přísada, díky které zůstanou nakládané okurky tvrdé a křupavé: List třešně, dubu či rybízu

Překvapivá přísada, díky které zůstanou nakládané okurky tvrdé a křupavé: List třešně, dubu či rybízu

Nakládané okurky jsou oblíbenou lahůdkou. Většina lidí preferuje okurky, které jsou tvrdší a křupavé. Toho můžete docílit přidáním některých ingrediencí do nálevu.

nakladane okurky zavarovani
Zdroj fotografie: Depositphotos

Zatímco někteří lidé upřednostňují měkké a nakyslé okurky, jiní touží po křupavých, dobře ochucených kouscích. Jejich křupavost a tvrdost můžete ovlivnit už výběrem okurek, které budete nakládat, ale také ingrediencemi, které přidáte do zavařovacích sklenic. Listy stromů nebo křen pomohou tomu, aby okurky neměkly a zachovaly si svoji křupavost.

Správný výběr okurek

Existuje mnoho odrůd okurek, přičemž některé se pro zavařování hodí více než jiné. Proto se vždy ujistěte, že zavařujete odrůdu, která je určena k nakládání. Také velikost samotných okurek má vliv na jejich pozdější tvrdost. Velké okurky obsahují větší množství vody a budou mít tendenci v nálevu postupně měknout. K zavařování si tedy vybírejte raději menší plody, které tak snadno neztrácí svoji přirozenou pevnost.

Příprava správného nálevu

Pokud zavařujete okurky stále stejným způsobem, ale nejste spokojení s jejich křupavostí, možná byste měli přemýšlet o změně nálevu, který používáte. Ten je zásadní pro výslednou chuť okurek, ale má vliv i na jejich křupavost, protože brání jejich nadměrnému měknutí. Pro udržení pevnosti okurek zkuste zvýšit poměr octa k vodě. Typický poměr může být 4 díly vody na 1 díl octa. Vyzkoušejte proto vyšší octovou koncentraci. U „zaručených receptů” na znojemské okurky se často setkáte s poměrem 2,5 : 1.

nakladane okurky talir
Zdroj fotografie: Pixabay

Křen je kořenová zelenina známá svou ostrou a pikantní chutí. Obsahuje přirozený enzym peroxidázu, která zabraňuje rozkladu buněčných stěn v okurkách. Díky tomu si okurky udržují svou strukturu a jsou křehčí. Do sklenice k okurkám tak vždy přidejte kolečko křenu nebo na spodek sklenice vložte křenový list. Podobnou službu udělají i listy třešně, rybízu, vinné révy nebo dubu. Proto některou z těchto přísad nezapomeňte do sklenice k okurkám přidat.

Okurky zavařte hned po utržení a skladujte je v chladu

Při nakládání okurek se také vyhněte měkkým plodům, které mají houbovitou strukturu a uvnitř jako by byly prázdné. Takovým okurkám žádný nálev ke ztvrdnutí nepomůže. Zavařovat okurky byste také měli co nejrychleji po jejich utržení. Pokud budou několik dní na zavaření čekat, začnou přirozeně měknout a výsledná křupavost vás zklame.

I způsob, jakým okurky skladujete, může ovlivnit jejich tvrdost. Čím déle jsou okurky zavařené, tím více budou podléhat měknutí. Několik let zavařené okurky jsou většinou změklé a nepochutnáte si na nich. Ideální tak je zavařovat okurky jen na jednu sezónu. Nízké teploty zpomalují proces měknutí. Zavařeniny byste tak měli uchovávat buď v lednici, nebo chladném sklepě.