Tipy, jak připravit chutné a jemňoučké maso | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Vylaďte chuť masa na úroveň michellinské restaurace. Drobnosti, které zařadíte do postupu, udělají zázraky

Vylaďte chuť masa na úroveň michellinské restaurace. Drobnosti, které zařadíte do postupu, udělají zázraky

Přinášíme vám několik chytrých nápadů, které můžete použít při přípravě masa. Zajistí vám lepší a výraznější chuť.

priprava masa kostky
Zdroj fotografie: iStock

Gastronomie se neustále snaží přicházet s novými a inovativními způsoby přípravy pokrmů. Ale řekněme si otevřeně, některé věci nelze zlepšit, protože jsou dokonalé takové, jaké jsou. To věděli už naše babičky. Léta ověřené způsoby přípravy, které se dědí z generace na generaci a zůstávají neměnné. Recepty babiček na chléb, koláče nebo maso zkrátka fungují. My vám přinášíme několik „stálic“ na přípravu masových pokrmů.

Jemné maso a křupavé steaky

Naporcované maso vždy nejdříve zbavte přebytečné tekutiny usušením papírovou utěrkou. Posolte ho, nechte chvíli odležet, ať se sůl vstřebá, a teprve pak okořeňte, nebo marinujte dle receptu. Smícháním soli a koření v malém množství rostlinného oleje docílíte, že se rozloží po mase rovnoměrněji. Připravte si tuto směs a štětcem nebo rukama ji vmasírujte do masa. Takto připravené ho dále upravujte dle receptury.

Pro zjemnění masa před marinováním ho nejdříve poprašte jedlou sodou a nechte 15 minut působit. Opláchněte a pokapejte ho citronovou nebo limetkovou šťávou pro neutralizaci zápachu. Následně na něj můžete dát vaši oblíbenou marinádu. Tato drobná změna v přípravě receptu bude mít značný pozitivní vliv na výsledek. Maso bude tak jemňoučké, že už ho nebudete chtít připravovat jinak.

K přípravě steaku s křupavou kůrkou ho prvně posypejte kamennou solí a nechte působit 10 minut. Pak sůl z masa dobře opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Nakonec ho klasicky osolte a okořeňte dle vašeho receptu. Garantujeme vám, že lepší steak jste nejedli.

Mleté maso
Zdroj fotografie: Depositphotos

Tipy pro vaření s mletým masem

Obvykle se při přípravě sekané nebo fašírek k mletému masu přidává houska nebo chléb, které byly předem namáčené v mléku. Ty mají v receptuře spolu s vajíčkem působit jako lepidlo a celou masu hezky spojit. Vyzkoušejte při další přípravě sekané místo rozmáčené housky použít obyčejnou strouhanku. Hmota méně poteče a výsledný produkt bude po upečení lahodný a lehce křupavý.

Při přípravě jídla z mletého masa je lepší použít více druhů. Směs hovězího a vepřového, případně ještě s příměsí jehněčího ve stejném poměru, dodá pokrmu to nejlepší od každého. Ne nadarmo se do tradičního balkánského čevapčiči přidává právě tato trojkombinace. Pokud dáváte mleté maso do mrazáku, neměli byste k němu přidávat syrovou cibuli, protože zhořkne. Lze tomu zabránit, když cibulku předem orestujete.

Jaké triky používáte vy k vyladění chuti masa?

Zdroj: Bhg