Do hrnce s vejci se vyplatí přidat plátek citronu. Nepopraskají a snadněji se loupou

Citron může být tím tajemným pomocníkem, který odstraní problém při vaření vajec a přinese do vaší kuchyně nový nádech elegance a snadnosti.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
                   

Vařená vajíčka jsou ideální součástí snídaně, alespoň já si je vychutnávám opravdu rád. Přestože se jedná o tak základní kuchyňskou úpravu, člověk se kolikrát setká s nepříjemným překvapením. Většinou jde o popraskání skořápek během vaření, kdy se pak část bílku vyleje a celý dojem ze snídaně ztratí na své dokonalosti. Jedna ze čtenářek se však s námi podělila o jednoduchou metodu, která by měla tento problém vyřešit.

V čem tento trik spočívá?

Paní Ivana B. z Berouna zaslala do naší redakce e-mail, v němž sdílela své zkušenosti: „Dříve jsem se vždy trápila s prasklými skořápkami a nepodařenými vajíčky. Pak mi kamarádka poradila, ať dám do hrnce kousek citronu. A tyhle problémy zmizely. Nevím sice, jak to funguje, ale vajíčka mi už nepraskají.“ Citron je zázračnou ingrediencí, kterou mnoho z nás má běžně doma. Většinou se používá k dochucení nápojů a pokrmů, případně jako úklidový pomocník, jak jsme již na adbz často zmiňovali.

Jak ale může citron pomoci při vaření vajec? Jak uvedla naše čtenářka, do vody, ve které se vaří vejce, přidejte pouze jeden středně silný plátek citronu. Můžete také vymačkat citronovou šťávu přímo do vroucí vody nebo s ní potřít skořápky. Dle portálu Purewow právě kyselost citronové šťávy (tedy její nízké pH) zajistí, že skořápky vašich vajec neprasknou během vaření, což výrazně usnadní proces a ušetří vám nervy.

Plátky citronu na talířku iZdroj fotografie: Depositphotos

Citron však nepomáhá pouze s praskáním skořápek, ale také s jejich loupáním. To je další nepříjemná část při přípravě vařených vajec. Obecně čím čerstvější vejce, tím náročnější je loupání, skořápka se nechce pustit a strhává s sebou kousky vajíčka. S citronem toto trápení patří minulosti. Vhodíte tedy kousek citronu do vody nebo potřete skořápky kouskem citronu a poté je uvaříte jako obvykle. Následné loupání bude rychlé a snadné.

Spojení příjemného s užitečným

Užijte si vajíčka natvrdo bez stresu a nenechte se odradit při přípravě této klasické snídaně. Citronový trik je jedním z těch jednoduchých kulinářských tajemství, která vám ušetří stres a přinesou do vaší kuchyně novou úroveň pohodlí a elegance, ale není jediným. Web Allrecipes uvádí několik dalších metod, jak si pomoci při loupání vajíček. Podobně jako citronová šťáva může zafungovat přidání octa, který má také kyselé vlastnosti. A my v minulosti psali třeba o triku s lžící. Tak vyzkoušejte, co vám bude nejlépe fungovat.

Jaký typ vaření vajec preferujete?

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články