3 kroky ke šťavnaté pečínce: Ověřená metoda michelinských kuchařů, jak si poradit s velkým kusem masa jakéhokoli druhu
Konzumace masa v jakékoliv podobě je v Česku běžným standardem. Nejí ho pouhé čtyři procenta lidí. Když přemýšlíte, čím pohostit návštěvu, je maso výtečnou volbou.
Pokud čekáte větší společnost a přemýšlíte, čím ji pohostit, vsaďte na maso a jako přílohu zvolte zeleninu. To je zárukou, že všichni odejdou spokojení. A navíc jde o zdravé jídlo. Je pravdou, že příprava pořádného fláku masa může vypadat složitě a ošemetně, ale nemějte obavy. Ve skutečnosti jde o velmi jednoduchou záležitost, kterou zvládnete ve třech krocích. Maso vlastně jen okořeníte nebo namarinujete, upečete a necháte odpočinout.
Když čekáte hosty, vsaďte na maso
Udržte nervy na uzdě, protože nikdo od vás neočekává načančané talíře s miniporcemi hodnými michelinských šéfkuchařů. Každý se chce prostě jen dobře najíst. A zhruba 96 procent Čechů jí maso, takže se už jen soustřeďte na to, jak ho připravit, aby bylo křehké, chutné a šťavnaté. A vy kvůli tomu nemuseli strávit v kuchyni celý den. Při větší společnosti myslete i na to, že ne každý jí drůbež nebo hovězí, takže mějte v záloze nějakou alternativu. Ukážeme vám, jak jednoduše připravíte různé druhy masa.
Kuřecí maso
Celé kuře vydatně osolte, opepřete a dejte ho přes noc do ledničky. Před příchodem hostů ho vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Doba pečení závisí na velikosti kuřete, ale obecně se bude péct asi hodinu až hodinu a půl. Pokud kůže začne rychle tmavnout, přikryjte ji alobalem. Když zůstává světlá, na posledních 10 minut pečení zvyšte teplotu v troubě na 230 °C. Zda je maso dobře propečené, poznáte, když do kuřete zabodnete teploměr a ukáže 74 stupňů. Před podáváním nechte kuře 10 minut odpočinout.
Vepřové maso
Nejpopulárnějším kusem vepřového jsou kotlety. Maso můžete okořenit, osolit, opepřit a dát přes noc do lednice. Až přijde čas hostiny, předehřejte troubu na 190 stupňů. Do zapékací misky dejte kotletu tukem nahoru. Můžete přidat cibuli, mrkev, celer a česnek, ale hodí se i jablka. Dejte pozor na to, abyste maso nepřepekli. Chcete, aby bylo křehké a šťavnaté. Docílíte toho, když teploměr vystoupá k 63 stupňům. Pak maso vyndejte, nechte 10 minut odpočinout a nakonec ho nakrájejte na plátky.
Hovězí maso
Hovězího masa se spousta hospodyněk bojí, protože není nejlevnější a výsledek bývá nejistý. Pokud máte dost času před příchodem strávníků, upečte ho pod alobalem. Tato metoda se hodí prakticky pro všechny druhy hovězího masa. Osolte ho, opepřete a okořeňte a dejte přes noc do lednice. Pak ho vložte do trouby, můžete přidat třeba zeleninu nebo houby, přikryjte alobalem a pečte při 170 °C zhruba 3,5 až 4 hodiny. Maso se bude rozpadat. Nechte ho chvíli odpočinout a pak ho nakrájejte.
Jehněčí maso
V české kuchyni se jehněčí podobně jako třeba zvěřina nepřipravuje často. Počítejte s tím, že některým strávníkům nemusí být po chuti. Pokud ho budete připravovat, kupte jehněčí kýtu bez kosti. Vyberte koření, které se k tomuto druhu masa hodí, osolte ho a opepřete a dejte přes noc do lednice. Druhý den jej vložte do trouby a pečte při 230 stupních asi 1 až 1,5 hodiny. Když na teploměru bude 63 stupňů, jehněčí můžete vyndat z trouby, nechat odpočinout a nakrájet na tenké plátky.