Kdo chce ušetřit, potírá vaječnou skořápku rostlinným olejem. Prodlouží tak čerstvost vajec na maximum

Vlna zdražování základních potravin nutí české domácnosti víc šetřit a lépe hospodařit s rodinným rozpočtem. Najednou sehrávají důležitou roli i donedávna relativně levné suroviny.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Spousta vychytávek, o kterých jste dosud neměli ani tušení, pomáhá s chodem domácnosti a také šetří rodinný rozpočet. Zejména v době, kdy řádí inflace a ceny základních potravin vylétly k neuvěřitelným výškám, si domácnosti nemohou dovolit plýtvat a vyhazovat jídlo, které se rychle zkazilo. Přitom existují způsoby, jak lze trvanlivost některých surovin prodloužit, takže je bez obav můžete konzumovat mnohem déle. Například vajíčka.

Cena vajíček dramaticky vzrostla

Cena vajec v obchodech drasticky vyskočila. Připlatit si lidé nemusí už jenom za vejce od slepic z domácích chovů nebo volných výběhů, ale i za méně kvalitní od slepic chovaných v klecích. Ještě předloni se plato třiceti takových vajíček dalo ve slevě koupit za padesát korun. Letos je to už trojnásobek. Při takové ceně si málokdo může dovolit nechat vejce zkazit.

Zkušené hospodyňky používají jednoduchý trik, aby vajíčka zůstala co nejdéle čerstvá. Před uskladněním této výživné a chutné suroviny, která je součástí spousty výtečných dezertů nebo salátů, udělají jednu překvapivou věc. Na celý povrch skořápky rovnoměrně rozetřou tenkou vrstvu rostlinného oleje. Používají slunečnicový nebo řepkový. Tím se na vejcích vytvoří ochranný film, který podstatně prodlouží jejich trvanlivost.

Nejlepší je uskladnění v lednici

Nemusíte se díky neotřelé vychytávce obávat nakoupit větší počet vajíček, když jsou například ve slevě. Tímto způsobem je bezpečně můžete uchovávat i delší dobu. Aby trik fungoval správně, je důležité uskladnit je v lednici. Pokud je z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete v chladničce uchovávat, počítejte s tím, že vajíčka musíte spotřebovat co nejrychleji. Trvanlivost této suroviny totiž není neomezená.

Vejce v lednici iZdroj fotografie: Depositphotos

Když vejce uchováváte ve spíži nebo sklepě, vydrží čerstvá asi tři týdny. Platí to pro vejce od slepic z domácích chovů i ta, která najdete v obchodech. Je klíčové, aby teplota v místnosti, kde je skladujete, nepřesáhla deset stupňů Celsia. Zatímco v lednici, ideálně v poličce k tomu určené ve dveřích spotřebiče, vydrží vejce koupená v obchodech měsíc. Pokud v lednici uchováváte opravdu čerstvá domácí vajíčka, vydrží i tři měsíce.

Jaké zkušenosti máte se skladováním vajec?

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Zobrazit další články