Už žádná popraskaná vejce: Do hrnce stačí přidat trochu oleje nebo soli. Důležité je také vkládat je až do vroucí vody

Uvařit vejce není složitá záležitost. Popraskané skořápce předejdete využitím pár komponentů, které ve své kuchyni jistě máte.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Kdo by to neznal. Čekáte návštěvu a chcete se pochlubit krásnými chlebíčky, ale vajíčka se při vaření rozbila a po oloupání vám zbyly nehezky tvarované objekty, jen zdánlivě připomínající vejce. Uvařit vejce dobře se sice zdá jako nejsnazší dovednost, kterou zvládne každý, ale výsledek je někdy více než neuspokojivý. Stačí přitom přidat do vody, v níž se vejce vaří, jednu surovinu a máte napůl vyhráno.

Přidejte do vody sůl či olej

Vejce by se měla vkládat do vroucí vody a správně by měla mít pokojovou teplotu. Vytáhněte si tedy potřebný počet vajíček z lednice už s předstihem. Voda v hrnci by neměla zběsile vřít, bohatě postačí zvolit střední stupeň vaření. Do vroucí vody přidejte lžíci oleje dle svého uvážení, postačí klasický řepkový či slunečnicový. Olej skořápku spolehlivě ochrání před prasknutím. Stejnou službu vám prokáže i kuchyňská sůl. Před vložením vajíček vroucí vodu osolte.

Uvařená oloupaná vejce iZdroj fotografie: Pixabay

Podobným způsobem můžete použít třeba i malé množství octa. Právě díky octu skořápka také drží v celku a v případě, že nějaké to vejce přece jen praskne, pomáhá udržet bílek pohromadě. Bílek vám potom v hrnci neplave. Vejce následně můžete použít třeba na chutnou pomazánku. Po uvaření vajíček vodu slijte a vložte je do studené vody, klidně i opakovaně. Teplotní šok způsobí, že se bílkovina přestane srážet a vejce zůstane optimálně uvařené.

Naměkko, či natvrdo?

Každý má rád jinou úpravu vajec a vše začíná v momentě, kdy je vkládáte do vroucí vody. Chcete-li mít vejce připravená ideálně, připravte si budík, minutku či nastavte stopky v telefonu, každá minuta hraje velkou roli. Vejce naměkko potřebuje k uvaření přesně 5 minut a výtečnou snídani máte na světě. Vejce nahniličko oceníte, pokud si netroufáte na ztracené vejce, konzistencí je prakticky totožné. Je tedy vhodné k salátu či luštěninovému pokrmu a stopujte si 7 minut. Vejce natvrdo potřebuje 9 minut.

Jaký způsob úpravy vejce preferujete?

Zdroj: TimesOfIndia
Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články