Cukrářský trik na oddělení bílků od žloutků. Raz dva máte hotovo a zvládne ho naprosto každý, i malé dítě

Přijdete do kuchyně a chcete si něco dobrého uvařit či upéct, kouknete na recept a je to tam zas. Nutnost oddělit bílek od žloutku, s těmito tipy to ovšem již nebude piplačka.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jakým způsobem oddělujete bílek od žloutků? Většina lidí prostě rozklepne vejce na dvě poloviny a začne žloutek přehazovat z jedné do druhé. Během tohoto procesu se bílek postupně odděluje, to je pravda. Zároveň ovšem dochází ke špinění rukou, často žloutek praskne a málokdy se podaří tyto dvě věci oddělit dokonale. Zde máte pár originálních tipů, jak si vše zjednodušit.

Pokud máte hodně času, zkuste vejce zamrazit

Jestliže víte, že se druhý den chystáte udělat recept, ve kterém je potřeba oddělit bílky od žloutků, tak není nic jednoduššího, než vejce nechat zamrazit. Budou stačit 3 až 4 hodiny, ale klidně je nechejte po celou noc v mrazáku. Asi hodinu před začátkem vaření je poté vyndejte, očistěte a vložte do misky.

iZdroj fotografie: Freepik

Po uplynutí doby se bílek rozpustí a žloutek se stane pružný a hustý, bude jej velmi snadné odebrat. Mimochodem, tento trik můžete vyzkoušet i přesto, že se nic péct ani vařit nechystáte. Žloutky totiž nadále nepotřebují žádné tepelné zpracování. Často se tímto způsobem připravují originální sendviče, kdy žloutek rozetřete na na chléb či jiný druh pečiva.

Pomožte si obyčejnou plastovou láhví

Ta je, co se týče oddělování žloutků od bílků, nejvíce výhodná. Proč? Jakmile jste v situaci, kdy máte přesný počet vajíček a chyba je nepřijatelná, tak je ideální ji použít. Máte s ní totiž jistotu, že vše proběhne v pořádku a skutečně k žádnému pochybení nedojde. Krom plastové lahve budete ještě potřebovat talíř (a samozřejmě vejce). Její funkčnost spočívá na principu vysavače.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vejce tedy na talíř rozklepněte a vezměte si lahev, kterou nejprve pořádně vyčistíte. Jemně ji nakloněnou do strany zmáčkněte a uvolněte tak trochu vzduchu. Ujistěte se, že folie okolo žloutku zůstala nepoškozená. Dejte ji k němu tak, že se téměř hrdlem dotýkáte jeho povrchu a stisk uvolněte. Tímto způsobem se žloutek vsákne dovnitř flašky a vám už jen zbývá jej přenést tam, kam potřebujete.

Zdroj: Picnic-dostavka

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Zobrazit další články