Semínka z papriky se nevyplatí vyhazovat. Málokdo ví, že jsou zdravější než samotná zelenina

Semena a středy paprik často končí v koši. Obsahují přitom mnohem více tělu prospěšných látek než samotný plod.

Rozkrojená červená paprika i Zdroj fotografie: Pexels
                   

Při přípravě pokrmů vzniká mnoho zbytků, které následně končí v koši. Je to velká škoda, mnoho z nich lze využít pro přípravu dalších komponentů, jako je například ochucená sůl, či přírodní osvěžovač vzduchu. Velmi cenná jsou potom semena a střed paprik, jež v sobě podle PhD Atli Arnarsona skrývají více vitamínů a pro tělo cenných látek, než má samotný plod. Jak je správně použít a proč jsou tak zdravá?

Papriky ochrání před nachlazením i anémií

Ne nadarmo je paprika velmi ceněnou zeleninou. Dá se konzumovat syrová i tepelně upravená a připravuje se z ní i známé červené koření. Papriky se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, B, K a E antioxidantů a vlákniny. Díky nízkému obsahu kalorií je vhodné je zařadit do jídelníčku při dietních omezeních. Pravidelnou konzumací paprik ale také chráníte své oči před vznikem makulární degenerace, známého onemocnění očí, velmi dobře ale také funguje jako prevence chudokrevnosti.

Semena a střed plodu se rozhodně nevyplatí vyhazovat. Jsou to právě tyto části plodu, které obsahují nejvíce chuti, minerálních látek a vitamínů. Usušte je, nadrťte a použijte jako přísadu do guláše, vývaru či jiného oblíbeného pokrmu. Pro dochucení pokrmů orientální a exotické kuchyně použijte usušená semena pálivých papriček. Pálivé papriky mají pro lidské tělo velký přínos, stejně tak ale prospějí i rostlinám. Jediná chilli rostlina ochrání například rajčata před vznikem onemocnění.

Snižte vyhazování organického odpadu na minimum

Existuje i mnoho dalších organických látek, které se obvykle vyhazují. A je to velká škoda. Například hrubé stonky bylinek, jež se do vaření nepoužívají, můžete naložit do oleje či octu, a získat tak jedinečné ochucovadlo. Výtečně se hodí například zhrublé stonky rozmarýnu, koriandru, tymiánu či bazalky. Takové stonky ale můžete i usušit, nadrtit, smíchat se solí a použít na ochucování pokrmů či na nakládání masa. Dokonce i mátu využijete celou. Smíchejte hrubé části stonků s cukrem a udělejte si osvěžující limonádu.

Části bazalky, tymiánu, rozmarýny a šalvěje iZdroj fotografie: Piqsels
Bylinky lze po správné úpravě konzumovat celé

Velmi dobře lze ale využít i slupku z melounu, jíž bývá obzvláště v letním období přebytek. Dejte ji do vody a nechte odstát 1 den. Poté ji přikládejte k pokožce. Díky slupce melounu bude pleť svěží a pomůže i v boji proti akné, které se bude hojit výrazně rychleji. Podobnou úlohu plní i slupka okurky. Ta má ale i další využití. Můžete si z ní vyrobit jemný osvěžovač vzduchu. Slupky krátce povařte ve vodě, přidejte citronovou šťávu a po vychladnutí roztok přelijte do rozprašovače. Slupky pomohou i při zamlžování zrcadel a skleněných ploch.

Domácí jablečný ocet ze zbytků

Nejenže je jablečný ocet velmi zdravý, ale má i mnoho využití v domácnosti. Zbaví vás rzi na kovových nástrojích, nářadí i umyvadle. Nakrájejte ohryzky na menší kousky a zalijte je klasickým kvasným octem. Využijete ale i slupky jablek. Ty vyčistí kovové hrnce a pánve. Můžete si z nich však připravit příjemný čaj, případně je přiložit na kruhy pod očima a nechat pár minut působit.

Jak se snažíte zužitkovat organické zbytky?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články