Brambory patří v České republice mezi nevyhledávanější druh přílohy. Dají se ovšem v mnoha variantách zpracovat i v hlavní chod. Jejich obliba je samozřejmá, chuťově jsou brambory výtečné na slaný i sladký způsob, a jedná se tak o velmi univerzální surovinu. Jediná potíž může vznikat při jejich loupání, což je činnost, kterou snad jen hrstka jedinců považuje za zábavu. Jednoduchý trik s vidličkou ale promění tuto nenáviděnou činnost v rychlý úkon.
Brambory jsou bohaté na vitamíny
Pravidelná konzumace brambor je tělu velmi prospěšná. Řadí se mezi škrobovou zeleninu, kam kromě jiných patří například i kukuřice, hrášek, sladké brambory či dýně, uvádí web UCDavisHealth. Neobsahují prakticky žádný tuk, jsou ale zdrojem minerálních látek, jako je například draslík, železo, fosfor či mangan, a také vitamínů z řady B a C. Jsou bohaté také na antioxidanty a chrání tělo před negativním působením volných radikálů.
Určitě jste se nejednou rozčilovali nad tím, že vařené vajíčko nejde oddělit od skořápky, loupání trvá dlouho a výsledek nakonec vypadá stra…
více
Aby si ale brambory zachovaly všechny vitamíny a minerály, je lepší je vkládat do vroucí vody, jak jsme na adbz radili. Pokud je totiž oloupete a necháte před uvařením dlouho stát ve studené vodě, cenné a prospěšné látky se vyplaví. A to je velká škoda. Já brambory loupu vždy až těsně předtím, než je potřebuji uvařit.
Jak urychlit loupání brambor
Nejhůře se loupou malé a mladé brambory. Pro jejich drobný vzrůst při loupání kloužou v ruce, což celý proces jen zdržuje. Pokud ale do brambory zapíchnete vidličku, už nic klouzat nebude. Tento trik sdílel kuchař Sonny Hurrell na svém youtubovém kanále ThatDudeCanCook a video můžete zhlédnout níže. Díky vidličce oloupete brambory opravdu vmžiku. Potřebujete-li zbavit slupky velké množství brambor, můžete je dát do myčky na nádobí a zvolit program s co nejvyšší teplotou. Po vyjmutí by měla jít slupka velmi jednoduše stáhnout.
Podobnou službu ale prokáže krátké povaření brambor ve slupce. Horká voda slupku uvolní a ta jde pak snadno oloupat nožem. Na pomoc si můžete vzít i houbičku na nádobí, případně drátěnku. Brambory můžete vařit ve slupce i doměkka, jak informuje web TheKitchn. Tento způsob úpravy je velmi šetrný. Po uvaření je sceďte a nechte chvíli vychladnout, pro snazší manipulaci můžete brambor chytit do utěrky.
Bramborové slupky ještě poslouží
Vyhazovat slupky z oloupaných brambor se nevyplácí, ještě v domácnosti velmi dobře poslouží. Jak jsme na adbz psali, můžete díky nim vyčistit komín a odvápnit konvici. Slouží ale také jako účinné přírodní hnojivo či lék na sluncem spálenou a podrážděnou kůži.