Bramboráky neztmavnou: Stačí do těsta přidat citronovou šťávu či smetanu

Bramboráky patří mezi oblíbená jídla ve spoustě domácností. Někteří lidé je však nedělají kvůli tomu, že často moc tmavnou. S tímto trikem se vám to však už nestane.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Bramboráky jsou velmi oblíbeným pokrmem u spousty lidí. Hodí se výborně jako příloha například ke guláši či jinému pokrmu. Bramboráky se však dají jíst klidně samostatně či například se zeleninovou směsí. Osmažit bramborák správně, aby neztratil svou barvu, může být pro některé lidi složitým oříškem, který neumí rozlousknout. S pomocí těchto triků se vám podaří udělat bramboráky tak, aby jejich barva zůstala stejná.

Brambory jsou prospěšné

Brambory patří mezi velmi prospěšné potraviny pro lidské tělo, jelikož jsou zdrojem spousty vitamínů a minerálů. Tato surovina má pozitivní vliv na lidské ledviny, krevní tlak či například na svaly a nervový systém. V neposlední řadě také brambory obsahují vlákninu, která napomáhá trávení a také dříve lidskému tělu dodává pocit sytosti. Díky tomu jsou dobré například i do diet a redukčních jídelníčků.

Bramboráky nenasáknou ani gram tuku. Stačí přidat pár ingrediencí a zvolit správnou techniku smažení

Předejděte tmavnutí brambor

Tmavnutí brambor je velikým problémem především v případě jejich strouhané varianty. Za tmavnutím brambor a výsledných bramboráků stojí fakt, že tato nastrouhaná surovina při kontaktu s okolním vzduchem začíná oxidovat. Na výslednou chuť bramboráků tento jev nemá žádný vliv, ale pokrm ztrácí vizuální dojem chutného jídla. Pro zamezení tohoto jevu je tedy potřeba jednat rychle, protože brambory začínají tmavnout prakticky okamžitě po nastrouhání.

Použijte zakysanou smetanu

Pro zastavení procesu tmavnutí bramboráků je dobré do směsi použít zakysanou smetanu. Při použití menšího množství zakysané smetany se nezmění konzistence bramborákové směsi. Zároveň se ani nemusíte bát toho, že by použití této ingredience jakkoli ovlivnilo výslednou chuť vašeho oblíbeného pokrmu.

bramboráky iZdroj fotografie: Pixabay

Můžete vyzkoušet i citron

Další možností, jak předejít nežádoucímu tmavnutí brambor, je použití citronu či kyseliny citronové. Zde si však musíte dávat pozor na množství, které použijete. Citron nebo kyselina citronová již totiž mohou výslednou chuť bramboráků ovlivnit. Je proto nutné použít jen menší množství a co nejdříve bramboráky smažit. Stačí použít pár kapek citronu, směs zamíchat, a prakticky ihned ji můžete dávat na pánev. Díky těmto jednoduchým trikům s ingrediencemi tak dosáhnete krásné barvy bramboráků dle vašich představ.

Jakým způsobem děláte bramboráky vy?

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Klára Kozáková

Jsem nadšená redaktorka, která přináší nekonečné dávky inspirace a vášně do světa architektury a designu. S uměleckým přístupem k psaní a profesionálním okem pro detail dokážu zprostředkovat čtenářům zážitky a emoce, které architektura a design mohou přinést do jejich životů. Jsem kreativní průvodkyní pro každého, kdo hledá inovativní způsoby, jak oživit a zlepšit prostředí, ve kterém žijeme.

Zobrazit další články