Do vařených brambor se vyplatí dát mrkev. Zachová v nich vitamíny a dodá jim chuť

Brambory jsou podstatnou součástí jídelníčku. Vařte je správně a zabraňte ztrátě pro člověka důležitých vitaminů. Postačí vám jedna mrkev.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny domácností. Na jejich přípravě není nic složitého a hodí se téměř ke všemu. Bohužel i tak triviální záležitost, jako je vaření brambor, lze pokazit, ale naštěstí také vylepšit. Brambory se vlivem vysoké teploty mohou nejen rozvařit, ale také přijít o většinu svých vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.  

Brambory jsou plné vitamínů 

Tolik oblíbené brambory obsahují pro člověka důležité vitamíny, mezi jinými například vitamín C, A, B1, B2 a také B6. Jsou bohaté také na draslík, hořčík a síru. S jejich konzumací se tak nemusíte nikterak omezovat, naopak byste je měli zařazovat do jídelníčku co nejčastěji a připravovat je tak, aby si i po uvaření udržely co nejvíce prospěšných látek. 

Už naše babičky věděly, jak jsou brambory zdravé, a samozřejmě vyzrály také na problém se ztrátou vitamínů při jejich vaření. Podle všeho stačí při vaření k bramborám přidat trochu mrkve. Mrkev totiž obsahuje beta karoten, který má nevídané schopnosti a dokáže nejen vitamín C obsažený v bramborách ochránit. Do jednoho hrnce s bramborami byste měli přidat jednu celou mrkev. Budete tak mít jistotu, že jíte brambory v co nejzdravější podobě.  

bramborová polévka s mrkví iZdroj fotografie: Pexels

Vařte brambory s rozumem 

Pro uchování zdraví prospěšných látek v bramborách je také důležitá co nejkratší doba jejich vaření. Měli byste je proto krájet na menší a pokud možno stejně velké kousky. Brambory se tak budou vařit o něco kratší dobu a udrží si o trochu více vitamínů. Pro vaření většiny brambor – záleží však také na jejich varném typu – stačí pak pouhých 15–25 minut.  

Mnoho lidí krájí brambory do již připravené studené vody a spolu s ní je pak dá vařit. To je však také velmi častá chyba, která ovlivňuje dobu vaření brambor. Mnohem lepší je přivést vodu k varu a následně do ní přidat brambory. Takový postup nejen zkrátí dobu vaření brambor, ale rozdíl poznáte i na jejich chuti.  

Pokud budete vařit malé kousky brambor přiměřeně dlouho spolu s mrkví, máte vyhráno. Vaše vařené brambory zůstanou plné vitamínů a budou také mnohem chutnější. Vařte je v mírně osolené vodě spolu s kmínem a mrkví, která jim dodá také nevšední příchuť. S konzumací vařené mrkve neváhejte. Kromě toho, že si na ní pochutnáte, je to spolehlivý zdroj vlákniny a známé jsou také její antiseptické a antibakteriální účinky.  

Jak vaříte brambory vy?

Zdroj: Jaatama
Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články