Nové brambory se vaří jinak než staré. Je potřeba je házet do vroucí vody, nikoli do studené

Vařte nové brambory správným způsobem a pochutnejte si tak na opravdu chutném obědě s vynikající přílohou v podobě lahodných brambor ve slupce.  

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Každá správná hospodyňka má své triky, jak správně, a hlavně chutně uvařit brambory. V našich krajích je to velice oblíbená příloha k bezpočtu jídel a využívá se tak opravdu často. Brambory jsou také bohaté na vitamíny a minerály, největší množství se jich nachází přímo pod slupkou. Při zpracování byste vždy měli brát ohled na druh brambor, ze kterých se chystáte v kuchyni tvořit. 

Nové brambory od těch starých určitě poznáte 

Nové brambory poznáte od těch starých na první pohled. Jejich slupka je tenounká a barva krásně jasně žlutá. Vypadají většinou opravdu chutně a rovnou k nakousnutí. Dle chuti je také stoprocentně poznáte. Jsou mnohem sladší, lahodnější a vždy se hodí do receptů, kde je vynikající chuť brambor základním stavebním prvkem.  

Brambory se vaří v hrnci

Moje babička pokaždé vařila brambory v cukrové vodě. Ještě teď cítím v ústech jejich nadpozemskou chuť

I při tak triviální záležitosti, jako je vaření brambor, se však dá nadělat několik chyb, které chuť i celkový dojem z jídla hodně ovlivní. Staré brambory jsou na přípravu mnohem méně náročné, můžete je vařit téměř jakkoliv. Ovšem nové brambory přednostně vařte opravdu jen ve vroucí vodě. Odměnou vám budou vynikající brambory plné vitamínů. Vlivem horké vody si jejich slupka zachová chuť, živiny i minerální látky, jako jsou draslík a vláknina.  

hrnec na brambory iZdroj fotografie: Pexels

Nezbavujte se slupky plné vitamínů 

Dobrou zprávou je také to, že nové brambory se nemusí loupat. Ušetřený čas tak můžete věnovat pečlivému čištění slupky, která je s látkami pro vaše zdraví prospěšnými největší přidanou hodnotou brambory. Celou bramboru tak pečlivě očistěte, například zubním kartáčkem, a zbavte ji tak písku a jiných nečistot.  

Důležité je také, aby se nové brambory nevařily příliš dlouho. Pokud jsou brambory spíše menší, uvaří se doměkka už během deseti minut. Po uvaření je pak nezapomeňte dochutit solí a posypat koprem nebo čerstvou pažitkou. S dodržením všech těchto pravidel se můžete těšit na oběd se skvělou přílohou v podobě vynikajících nových brambor ve slupce.  

Jaké máte nejraději brambory vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články