Bílek a žloutek se do karbanátků nesmí přidat současně. Chuť i konzistence se úplně změní

Karbanátky patří k nejoblíbenějším jídlům v Evropě včetně Česka. Jenomže mnozí lidé při jejich přípravě chybují, protože do nich zbytečně přidávají jednu složku.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Smažené karbanátky patří k chutným pokrmům a těší se velké oblibě i jinde ve světě, protože je jejich příprava jednoduchá a rychlá. Dalo by se říci, že si je zvládnou uvařit pod dozorem dospělých i děti. Ať už je servírujete s bramborovou kaší, čerstvým chlebem anebo je vložíte do hamburgerové housky, vždy si pochutnáte. Asi neexistuje člověk, který by je neměl v oblibě. Pokud máte výborný recept, ale pořád nejsou dokonalé, možná se budete divit, v čem chybujete.

Výběr masa je základ

Lahodné placičky lze připravit z mixu mletých mas či jen z jednoho druhu masa, ryb, luštěnin i zeleniny. V tomto případě však půjde o karbanátky z mletého masa, které si můžete namlít doma na mlýnku či zakoupit u řezníka. Obě varianty jsou správné. Záleží jen na vás, jakou hrubost masa při mletí zvolíte. Někdo má rád maso namleté najemno, jiný zase na větší kousky. Každopádně kvalita masa je klíčem k výborné chuti.

Kupovat mleté maso balené, či na váhu? Řezník prozradil, čím se liší

Ingredience na masové karbanátky

Na přípravu výtečných masových karbanátků si připravte:

  • kvalitní mleté maso,
  • strouhanku na obalení a trochu hladké mouky na spojení,
  • k dochucení postačí sůl a pepř, lze přidat česnek, majoránku, kmín a najemno nakrájený libeček,
  • 1 žloutek (nemusí být),
  • vejce (použijte pouze na obalení karbanátku v trojobalu),
  • studenou vodu na tvarování bochánků (maso se vám nebude lepit na ruce),
  • olej na smažení.
plato vajec iZdroj fotografie: Freepik

V receptu schází vaječný bílek

Určitě jste si všimli v receptu jedné zajímavosti, v rozpisu ingrediencí schází vaječný bílek. Dle šéfkuchařů do karbanátků nepatří, protože při smažení se začne srážet a utrpí konzistence karbanátku, který se může začít rozpadat. Tím pádem ztratí také šťavnatost a chuť. Dokonce neuděláte chybu, když do karbanátků nepřidáte ani žloutek. Bochánky z mletého masa jsou chutné a šťavnaté, vejce je nadbytečné. Případně můžete vejce nahradit škrobem. Vlastně je to skvělá zpráva, protože díky tomu ušetříte peníze za vejce a upotřebíte je v jiném receptu.

Jak připravujete karbanátky vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články