Smažené pokrmy si vychutnáme všichni, poté je ale třeba vyřešit, co s použitým olejem. Zbavte se ho šetrným způsobem a učiňte tak svůj domov i planetu čistším místem.
Nejen děti milují smažená jídla, jako je smažený řízek nebo obalovaný sýr. Tato metoda přípravy jídla zanechá obvykle na pánvi zbytky oleje, které však není vhodné bezmyšlenkovitě vylévat do dřezu. S rostoucí cenou oleje je škoda nechat ho jít zbytečně do ztracena. Navíc se šetrným způsobem můžete postarat o životní prostředí i svou peněženku. Zde je několik tipů na to, co s olejem po smažení udělat.
Nevylévejte olej do dřezu
Pokud jste zvyklí olej po smažení jednoduše vylít do dřezu, možná byste měli přehodnotit svůj postup. Nalití oleje do odpadu totiž může mít nepříznivé důsledky. Tuk se nerozpouští ve vodě, ale usazuje se na stěnách potrubí. Postupem času vytváří tzv. tukovec – usazeninu, která může způsobit ucpání kanalizace, podobně jako ateroskleróza postihuje lidské tepny. To vede nejen k nepříjemnému zápachu, ale i k problémům s kanalizačním systémem.
Existuje několik ekologických a užitečných způsobů, jak s olejem po smažení naložit. Můžete jej přelít do plastové láhve a vhodit do příslušného kontejneru či odevzdat do sběrného dvora, kde bude řádně zlikvidován. Alternativně si z něj můžete vyrobit domácí mýdlo – nejlépe s řepkovým olejem, který dobře pění. Pokud jste však zvyklí někdy olej vylít do dřezu, můžete použít trik s jedlou sodou a octem, který pomůže minimalizovat riziko ucpaného potrubí.
Miska z alobalu
Pro snadné zbavení se použitého oleje můžete využít obyčejnou hliníkovou fólii. Stačí si vytvořit jakousi „misku“ z alobalu, olej do ní nalít a po vychladnutí zabalit a vyhodit. Tímto jednoduchým způsobem se zbavíte mastnoty a ušetříte svůj dřez. Snažte se být ohleduplní k životnímu prostředí i svým domácím zařízením a využijte některý z uvedených tipů na to, co s použitým olejem udělat. Vaše kanalizace vám za to poděkuje.
Naše babičky si nedovolily nikdy ničím zbytečně plýtvat. Věřte nebo ne, vyráběly dokonce mýdlo z použitého rostlinného oleje. Recept je napr…
více
Opětovné použití
Stejně jako v mnoha restauracích se můžete pokusit olej znovu použít. Pokud to nepřeháníte a používáte ho k podobným pokrmům, nemusíte ho po jednom použití hned vylít. Samozřejmě tím nemyslíme, že byste měli olej několikrát použít při různých příležitostech, ale pokud smažíte například hranolky a poté třeba rybu, můžete olej použít dvakrát. Jen dbejte na to, aby nebyl silně znečištěný a přepálený.