Jsem dlouhodobým redaktorem webu ADBZ.cz. Svoji kariéru žurnalisty jsem započal v roce 2015, a od té doby se psaní věnuji naplno. Dříve jsem působil v mnoha uznávaných médiích a sbíral zkušenosti díky spolupráci s velkými online magazíny i menšími komorními projekty. Od roku 2020 působím zde a snažím se předávat čtenářům užitečné tipy a triky především v oblastech hobby, zahradničení a domácnosti.
Smažení řízků nikdy nebylo jednodušší. Už nemusíte trávit dlouhé minuty drhnutím a čištěním pánve, pomůže vám obyčejný pečicí papír.
Díky tomuto geniálnímu triku bude vaše pánev po smažení řízků nebo kapra během chvilky zase jako nová. Rychlejší a snadnější čištění a údržbu pánve vám zajistí list pečicího papíru. Oleje se tak podle webu BonAppetit velmi snadno zbavíte a pánev umyjete za pár vteřin. Tato vychytávka se vám rozhodně bude hodit nejen při přípravě štědrovečerní večeře, ale využijete ji v průběhu celého roku.
Jak připravit ty nejlepší řízky
Smažené obalované řízky patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel, na kterém si rádi pochutnají i ti největší gurmáni. Tajemství jejich dokonalé chuti se přitom odvíjí od mnoha faktorů. Abyste si připravili řízky, na které budete ještě dlouho vzpomínat, měli byste se při celém procesu řídit určitými pravidly ohledně tloušťky masa i vhodnosti dalších surovin, o nichž více pojednává dřívější příspěvek na adbz. A kdo si nedovede představit štědrovečerní tabuli bez kapra, může vyzkoušet některý z tipů na jeho přípravu.
I když je možné klasické řízky i ty z kapra připravit také v troubě, někdo nedá na jejich smažení dopustit. Vlivem vysoké teploty oleje však nezřídka dochází k připalování kousků trojobalu k povrchu pánve, které pak výrazně prodlužují a znesnadňují čištění nádobí. Pokud však k této činnosti využijete kus pečicího papíru, usnadníte si tím spoustu práce, jak potvrzují i informace na webu AllRecipes.
Než se do samotného smažení pustíte, napřed do pánve vložte pečicí papír tak, aby pokrýval celé dno. Jakmile máte hotovo, přilejte do něj vrstvu oleje a nechte jej rozpálit. Do něj pak pomalu vkládejte připravené řízky a dále postupujte, jak jste zvyklí. Naše čtenářka Helena P. z Písku doporučuje smažení zkombinovat s pečením: „Aby byly řízky méně mastné, dávám je po chvíli dopéct do trouby. Po dopečení jsou výborné a lahodně křupavé.“
Jak naložit s olejem v pánvi
Po dosmažení řízků nechte napřed olej v pánvi alespoň částečně vychladnout, abyste předešli případnému poranění o horkou kapalinu. V žádném případě jej pak nevylévejte do dřezu, kde by mohl způsobit ucpání odtoku, na což jsme již upozorňovali. Namísto toho jej přelijte do vhodné nádoby, kterou pak vyhodíte do příslušného kontejneru a bezpečně tak všechen přepálený tuk zlikvidujete.