Smažení hranolků bez zašpinění kuchyně: Olej nebude prskat, pokud bude mít pokojovou teplotu

S použitím několika triků už nikdy nebudete muset po smažení řešit kuchyň zastříkanou olejem. Smažte hranolky zas a znova bez nepořádku v kuchyni.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Hranolky jsou oblíbeným jídlem v mnoha oblastech. Milují je nejen děti, ale pro jejich jednoduchou a rychlou přípravu i dospělí. Jedna z jejich nevýhod však spočívá ve stříkajícím oleji, který se během jejich smažení na pánvi dostává snad po celé kuchyni. S pomocí jednoduchých triků, které využívají i světoví kuchaři, však stříkání oleje kolem pánve můžete snadno zabránit. Ušetříte si tak spoustu práce.

Hranolky pokaždé jinak 

Hranolky jsou oblíbeným jídlem také pro svoji rozmanitost. Vždyť s doplněním různých druhů omáček vlastně získáte pokaždé nové chutě. Navíc kromě klasických hranolků z brambor můžete připravit zeleninové z celeru, mrkve nebo třeba červené řepy. Je tak stále co objevovat. Hranolky jsou obvyklou přílohou k hamburgeru, ale i různým masovým směsím nebo k řízku. Vydatnou, a hlavně rychlou svačinkou jsou však i samotné hranolky, které vás zasytí na dlouhou dobu.  

Zátka uvnitř hrdla oleje se nemá vyhazovat. Má totiž svou funkci, a sice snazší nalévání

Jak tedy usmažit ty správně křupavé hranolky bez toho, abyste pokaždé museli mýt celou kuchyň? Základ spočívá pravděpodobně už v oleji. Vhodné je dát hranolky na pánev ještě se studeným olejem, který budete postupně zahřívat. Olej by tak neměl tolik prskat. Důležité je také, aby pánev, na které budete hranolky smažit, byla zcela suchá a také bez pokličky. Voda nebo kondenzovaná pára, která se zakrytím pokličkou tvoří, totiž způsobuje právě to nechtěné prskání oleje. Hranolky byste navíc nesmažili, ale ve vodě spíše vařili.     

Pozor na kouřový bod oleje 

Dobrým tipem je pánev před smažením posypat trochou soli nebo ji přetřít hadříkem s octem. Olej pak rozhodně skladujte při pokojové teplotě a vždy vybírejte ten, který má vysoký kouřový bod. To pomůže zachovat smaženým hranolkům správnou chuť i vůni a vy se nebudete muset potýkat s oblaky kouře ve vaší kuchyni. Ideální na smažení je řepkový, slunečnicový nebo kokosový olej. Přepuštěné máslo či makadamový olej bude fungovat stejně dobře.  

hranolky s omáčkou iZdroj fotografie: Pexels

Brambory jsou pro naši kulturu důležitou potravinou. Od nepaměti jsou nedílnou součástí jídelníčku v mnoha rodinách a receptů z brambor je proto v našich kuchařkách mnoho a většinou patří k nestárnoucí klasice. Každý určitě zná například bramboráky z nastrouhaných brambor, bramborovou kaši nebo knedlíky, které se výborně hodí třeba k uzenému. Brambory vás proto nikdy nezklamou a díky jejich univerzálnosti a pro člověka užitečným přidaným hodnotám je můžete mít na talíři každý den. 

Jak často děláte hranolky vy?

Zdroj: Genialne
Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články