Rošt na grilu před použitím potřebuje údržbu. Osvědčená metoda čištění je polít ho olejem
Pravidelná údržba a čištění roštu je základ v péči o gril. Pomocí několika triků se už nikdy nespálíte a váš rošt bude stále jako nový.
Grilování je oblíbenou sezónní činností v mnoha rodinách a dnešní prodejci se přímo předbíhají v nabídkách různých grilů a příslušenství k nim. Ať už však zakoupíte jakýkoliv typ grilu, vždy budete muset myslet na jeho údržbu a čistotu. Koneckonců, připravujete na něm jídlo, a proto je dostatečná hygiena víc než namístě.
Na správném roštu můžete udělat téměř cokoliv
Na ohni už dávno nemusíte péct pouze brambory v alobale nebo špízy na špejli. Po zakoupení roštu se vám podstatně rozšíří obzory a na táborákovém roštu můžete udělat v podstatě cokoliv, od různých druhů masa až po všemožnou zeleninu. Odzvonilo také dobám, kdy jste museli sedět u ohně a jídlo hlídat. Pokrm na roštu se bude sám opékat a vy se budete moct věnovat například přípravě salátu nebo konverzaci s hosty.
Pokud jste si pořídili na oheň rošt z litiny, je jeho údržba o něco komplikovanější. Důležité je ho hned před prvním použitím důkladně vypálit při opravdu vysoké teplotě. Zbavíte se tak zbytků, které tam mohly zůstat po výrobním procesu. Po ochlazení na něj pak pomocí štětce nebo rozstřikovače naneste silnou vrstvu oleje, čímž na něm vytvoříte ochranný film. Po skončení grilování pak z ještě teplého, nikoliv však horkého roštu ocelovým kartáčem očistěte všechny nečistoty, opláchněte ho vodou a znovu naolejujte.
Rozdíl v péči o litinový a ocelový rošt
Údržba ocelového roštu je o něco jednodušší. Před prvním použitím se od vás neočekává téměř nic, opravdu není nutná žádná zvláštní péče. Podstatný rozdíl spočívá pouze v tom, že na čištění ocelového roštu za žádných okolností nemůžete použít ocelový kartáč. Hrozí pak nenávratné poškození roštu, čehož byste následně určitě litovali. Zaschlou mastnotu tak seškrábněte raději štětcem s tvrdými štětinami. Zbylé nečistoty pak nakonec otřete hadříkem namočeným v prostředku na mytí nádobí.
Při mytí roštu na oheň můžete použít známé triky, které se používají na čištění klasického roštu z grilu. Stačí smíchat ocet a prostředek na nádobí nebo vyrobit pastu z jedlé sody. Zajímavou alternativou je také čištění roštu polovinou oloupané cibule nebo kuličkou z hliníkové fólie. Možností je nepočítaně a je jen na vás, kterou si vyberete.