Palička na maso má 2 strany. Ta se zoubky slouží k naklepání tužšího masa, hladká se hodí na drůbeží

Běžná kuchyňská palička na maso má dvě strany, jen málokdo však tuší, na který druh masa se každá strana používá a jaké existují alternativy.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Kuchyně je královstvím zejména žen, ale najdou se samozřejmě i muži, které vaření baví a jde jim skvěle od ruky. Při přípravě pokrmů člověk používá nemálo kuchyňských nástrojů a přístrojů. Jedním z nich je třeba i taková palička na maso. Klasický nedělní oběd jsou řízky, ale maso je třeba nejprve naklepat. Jak to, že palička na maso má každou stranu jinou? Kterou stranou je lepší řízky poklepat? Není to nic složitého.

Jak správně používat paličku?

Jak už víme, palička na maso má dvě strany – jednu vroubkovanou a druhou hladkou. První zmíněnou, tedy vroubkovanou stranou se nejčastěji klepe tužší maso, jako například hovězí nebo také tužší vepřové kousky. Druhá, hladká strana se používá na drůbeží, ale také klidně na tenčí plátky vepřového. Aby maso změklo, ale přitom se nepoškodilo, doporučuje se dát mezi maso a paličku plastovou bariéru, např. igelitový sáček nebo něco podobného – to platí pouze u ploché strany paličky.

K čemu paličky slouží

Palička na maso se používá k tomu, aby povolila tuhá vlákna v mase. Maso je vlastně sval zvířete, který celý život pracoval, může tak být ztuhlý, proto se jej paličkou snažíme rozklepat a uvolnit. Navíc je větší pravděpodobnost vsáknutí marinády do masa při naklepání. Obecně se takto dobře naklepané a marinádou nasáknuté maso mnohem lépe tepelně připraví a chuťově vylepší.

Jaké jsou druhy?

Paliček je na výběr hned několik. Nejběžnější v našich kuchyních bývají dřevěné nebo kovové. Nejlépe hodnocené však jsou ocelové paličky, které předčí ostatní svou životností, účinností, ale bohužel také vyšší cenou. Ovšem investice do ocelové paličky se prý vyplatí. Když je řeč o kvalitě, určitě stojí za to zmínit, že při klepání je důležité mít kvalitní a odolné prkénko, na kterém maso budete naklepávat. Nejlépe aby se nekymácelo a neklouzalo po lince.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Víte ale, že existují i jiné typy kladívek, které však nevypadají úplně jako kladívko? Tzv. pounder styl – jde o typ kladívka, který připomíná spíš razítko. Vyžaduje o malinko více síly, ale nabízí větší kontrolu a méně namáhá ruce a zápěstí. Hodí se spíše na jemnější kusy masa jako drůbeží a tenké plátky vepřového. Efektivně asi toto „razítko“ nepředčí klasickou paličku, neboť palička má více využití.

Druhý typ kladívka je tenderizér. Jde o ruční strojek složený z několika ocelových jehel. Tato náhrada kladívka také připomíná razítko, ale trochu větší. Změkčuje maso tak, že prořezává strukturu masových vláken, zanechává maso křehké a udržuje v něm veškerou šťávu, na rozdíl od běžných paliček. Tenderizér je čím dál populárnější a lidé, kteří jej vyzkoušeli, už nikdy běžnou paličku nechtějí. Dávejte si ale pozor na intenzitu, neboť s tímto nástrojem dokážete z masa udělat i pěknou kaši, pokud se do toho pořádně opřete.

Jak často používáte paličku na maso?

Zdroj: PriceOfMeat
Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články