Kde se v kuchyni schovává nejvíc bakterií? Houbička to není, to koření je hotovým semeništěm

Bakterie se vyskytují všude v domácnosti. Přeci jen však existují pro mikroorganismy místa, která jim nabízejí ideální podmínky pro život a rychlé šíření.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Škodlivých látek se zbavíme jen jediným způsobem, a to pravidelným úklidem. Jinak to bohužel nejde. Pokud nepatříte k milovníkům úklidu, motivujte se tím, že díky němu bude vaše domácnost hygienicky čistá. Dbejte na časté otírání klik od dveří, čištění toalety a vlhkých zákoutí bytu. Poté se přesuňte do kuchyně, protože právě zde se prý nachází dokonalý ráj na zemi pro bakterie.

V kuchyni se bakteriím daří

Lidé v kuchyni omývají a dezinfikují stále stejná místa a věci, jako jsou houbička na nádobí, prkénko na krájení masa či prostory lednice. Jenomže zapomínají čistit kořenky. Ne pro parádu si dávají zkušení kuchaři koření do mističek. Je to i kvůli tomu, že vnější stranu při přípravě masa nezašpiní. Vlastně si to ani neuvědomíte a například do sekané namelete špinavými rukami pepř i sůl. Ruku na srdce. Jen málokdo poté kořenky dezinfikuje.

Když vaříte maso, buďte opatrní

Je vědecky dokázáno, že je příprava masových pokrmů náročnější na následný úklid. Není divu. Vše, co přijde do styku se syrovým masem, se musí zbavit bakterií. Je úplně jedno, zda se jedná o vaše ruce, prkénko a mísu na maso, vodovodní baterii, houbičku a odpadkový koš. Stejné je to i s kořenkami. Například při přípravě hamburgerů, sekané či holandských řízků se kontaminaci masem nevyhneme.

iZdroj fotografie: Pixabay

Myjte si stále ruce

Každá zkušená hospodyňka moc dobře ví, jak při manipulaci s masem postupovat. Jako první si musíte nachystat vše potřebné, abyste syrovým masem nekontaminovali zbytečně hodně věcí. Pokud na něco zapomenete, tak si vždy umyjte ruce. Někteří kuchaři pracují s masem výhradně s gumovými rukavicemi. Klidně to vyzkoušejte, protože i gumové rukavice se dají od masa pod tekoucí vodou hravě omýt.

Nejlepší je čisticí prostředek v spreji

Jakmile budete mít syrové maso připravené k pečení či smažení, dejte se do úklidu. Ze stolu i prkénka setřete zbytečné kousky masa a vyhoďte je ihned do kontejneru. Do odpadkového koše totiž rozhodně nepatří. Dezinfekčním sprejem postříkejte veškeré plochy, které přišly do styku se syrovým masem. Houbičku na nádobí, s níž jste myli prkénko či mísu, raději vyhoďte, a to rovněž přímo do kontejneru.

A jak často dezinfikujete kořenky vy?

Zdroj: Dívány
Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články